Μοσχάρι Λεμονάτο

  • Η ονομασία “Μοσχάρι Λεμονάτο…της Μαμάς” ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις και δημιουργεί προσδοκίες για μια ζεστή, σπιτική γεύση.
  • Η παρουσίαση του πιάτου είναι δελεαστική, με το μοσχάρι βυθισμένο σε μια λεμονάτη σάλτσα, πλαισιωμένο από ρύζι ή πατάτες.

Γεύση και υφή:

  • Το μοσχάρι είναι μαλακό και ζουμερό, έχοντας μαγειρευτεί σιγά-σιγά για να αποδώσει όλη τη νοστιμιά του.
  • Η λεμονάτη σάλτσα είναι ισορροπημένη, με δροσιστική οξύτητα που δένει αρμονικά με την πλούσια γεύση του κρέατος.
  • Η σάλτσα έχει βελούδινη υφή, χάρη στο αλεύρι ή το κορν φλάουρ που χρησιμοποιείται για το δέσιμο.

Αρώματα:

  • Το πιάτο πλημμυρίζει από αρώματα λεμονιού, σκόρδου και βοτάνων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα οικειότητας και ζεστασιάς.

Συστατικά

½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας,  κομμένο σε φέτες
2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κλαράκια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
700 ml νερού
1 κουταλιά σούπας θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 ½ κουταλάκι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Οδηγίες

Πλένετε και κόβετε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες. Αφήστε το να στραγγίσει ή να στεγνώσει.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το μοσχάρι σε τρεις παρτίδες και στις δύο πλευρές.
Βάλτε το σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρις ότου είναι ημιδιαφανές, ξύνοντας το τηγάνι για να βγάλετε τα καφέ στίγματα από το τηγάνι.
Όταν το κρεμμύδι είναι μαλακό, προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
Προσθέστε το νερό και βράστε.
Βάλτε το δοχείο με το κρέας στη φωτιά και προσθέστε το κρασί. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το μείγμα νερού με κρεμμύδια, σκόρδο και δενδρολίβανο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό, για περίπου 1 ώρα.
Διαλύστε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού. Περάστε το μέσω ενός στραγγιστήρι για τυχόν σβώλους.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού καθώς και το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Μαγειρέψτε για 5 ακόμη λεπτά για να απορροφήσει τις γεύσεις και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγο για να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε με πουρέ πατάτες, τηγανητές πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά ή ψητές πατάτες, όπως έκανα εγώ.

Credit to

Συνολική εμπειρία:

  • Το Μοσχάρι Λεμονάτο…της Μαμάς αποτελεί μια αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή που προσφέρει μια γευστική εμπειρία γεμάτη νοσταλγία.
  • Η αρμονία γεύσεων και υφών, σε συνδυασμό με τα αχνιστά αρώματα, συνθέτουν ένα πιάτο που αγγίζει τις αισθήσεις και ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Προηγούμενο άρθροΜπάμιες με λιαστές ντομάτες
Επόμενο άρθροΠιταράκια με Τυρί (Καλτσούνια)