Μουσακάς

Ο μουσακάς, αυτό το λαχταριστό πιάτο με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Η πλούσια γεύση του, η αξεπέραστη υφή του και η αρωματική πανδαισία που προσφέρει, τον καθιστούν αγαπητό σε ντόπιους και ξένους.

Τι κάνει τον μουσακά μοναδικό;

  • Η αρμονία των υλικών: Η βάση του μουσακά, οι μελιτζάνες, τηγανισμένες ή ψητές, προσφέρουν μια γήινη γεύση που αγκαλιάζεται από τον κιμά, μαγειρεμένο με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Η κρέμα μπεσαμέλ, απαλή και βελούδινη, έρχεται να ολοκληρώσει το πιάτο με μια αίσθηση πολυτέλειας.
  • Η ποικιλία: Ο μουσακάς δεν είναι ένα μονολιθικό πιάτο. Συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προσθέτουν τη δική τους πινελιά, με παραλλαγές στα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος. Κάθε μπουκιά μια μικρή έκπληξη!
  • Η νοστιμιά: Ο μουσακάς δεν είναι απλά ένα νόστιμο φαγητό. Είναι μια εμπειρία που ξυπνάει τις αισθήσεις και φέρνει στο νου μνήμες από οικογενειακά τραπέζια και ζεστές στιγμές.

Γιατί να δοκιμάσετε μουσακά;

  • Για να γνωρίσετε την αυθεντική ελληνική κουζίνα: Ο μουσακάς αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της Ελλάδας, με γεύση που αντανακλά την πλούσια παράδοση της χώρας.
  • Για να απολαύσετε ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα: Ο μουσακάς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες, προσφέροντας ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.
  • Για να ζήσετε μια γευστική εμπειρία: Ο συνδυασμός των υλικών, η υφή και η αρωματική πανδαισία του μουσακά, δημιουργούν μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Είτε είστε λάτρης της ελληνικής κουζίνας, είτε απλά ψάχνετε για ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο, ο μουσακάς είναι η τέλεια επιλογή. Δοκιμάστε τον και ανακαλύψτε γιατί αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο!

Υλικά

3 μεγάλες μελιτζάνες
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, σε κύβους
3 φύλλα δάφνης
6 σκελίδες σκόρδου
1 κουτί ντομάτες Poumaro
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
αλάτι πιπέρι
3 κουταλάκια σούπας ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε μεγάλες, λεπτές φέτες. Αλατίστε για να φύγουν τα υγρά τουλάχιστον μία ώρα. Ξεβγάλτε και ρίξτε τες ελαιόλαδο, και βάλτε τες στο γκριλ(3 λεπτά ανά πλευρά) ή τοποθετήστε τες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο 200 βαθμούς και αφήστε τες στην άκρη.

Σάλτσα Κιμά
Ετοιμάστε το κιμά οπότε ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης. Μειώστε σε μέτρια χαμηλή και μαγειρέψτε έως ότου τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή. Προσθέστε το κιμά και τσιγαρίστε τον. Ακολουθήστε με το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέστε το κρασί σας και βράστε έως ότου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα υγρό. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την ρίγανη. Σιγουρευτείτε μέχρι να έχετε μια παχιά σάλτσα κρέατος. Ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέστε τη κανέλα σας. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και αφήστε την σάλτσα στην άκρη.
Σάλτσα Μπεσαμελ

1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 αλεύρι αλεύρι
5 φλιτζάνια ζεστό γάλα (όχι ελαφρύτερο από 2%)
4 αυγά
3/4 φλιτζάνι τυρί κεφαλοτυρι 
αλάτι 
μία πρεζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

Βάλτε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα για να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με ένα ξύλινο κουτάλι για να αποφύγετε τη δημιουργία σβώλων. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε το μείγμα αλευριού / βουτύρου .
Ρίχνουμε το γάλα ενώ ανακατεύουμε και στη συνέχεια το αλάτι , ανακατεύοντας το μίγμα συνεχώς. Όταν παχύνει, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το τυρί σας και σιγά-σιγά ρίξτε τα αυγά σας, συνεχίστε να ανακατεύετε.
Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε.

Στήσιμο του μουσακά

Σε ένα ταψί 18 “x 11”, τοποθετήστε ένα στρώμα μελιτζάνας στο κάτω μέρος στη συνέχεια απλώστε την σάλτσα κρέατος, από πάνω πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί.
Προσθέστε το δεύτερο στρώμα μελιτζάνας και πάλι τη σάλτσα κρέατος και το τριμμένο τυρί.
Ρίξτε τη σάλτσα Μπεσαμελ στο τέλος και πασπαλίστε το τριμμένο τυρί για να βοηθήσετε να έχετε μια τραγανή, χρυσή επιφάνεια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 30-40 λεπτά ή όταν από πάνω είναι χρυσαφί.
Αφήστε το Μουσακα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν κόψετε και σερβίρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν σας αρέσει η πατάτα στο Moussaka, ξεφλουδίζετε τρεις μεγάλες πατάτες, βουρτσίστε με λάδι, αλατίστε και τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο 220 βαθμους και ψήστε 10 λεπτά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Σοκολάτας…
Επόμενο άρθροΑκατάστατη κουζίνα τέλος…όταν λείπετε από το σπίτι