Μπακαλιάρος με κουρκουτι ούζου στο τηγάνι

Αυτό το πιάτο είναι ό,τι πρέπει για όσους αγαπούν τον μπακαλιάρο σε μια πιο gourmet εκδοχή. Το κουρκούτι ούζου δίνει μια τραγανή και αέρινη κρούστα που αγκαλιάζει το ζουμερό και πλούσιο σε γεύση ψάρι.

Πλεονεκτήματα:

  • Γεύση: Η προσθήκη ούζου στο κουρκούτι χαρίζει μια ξεχωριστή και λεπτή γεύση που απογειώνει τον μπακαλιάρο.
  • Υφή: Το κουρκούτι φουσκώνει στο τηγάνισμα, δημιουργώντας μια τραγανή κρούστα που έρχεται σε αντίθεση με το μαλακό και ζουμερό ψάρι.
  • Εμφάνιση: Το χρυσαφένιο χρώμα και η φουσκωτή υφή του κουρκουτιού κάνουν το πιάτο ορεκτικό και εντυπωσιακό.

Συμβουλές:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο μπακαλιάρος είναι καλά ξαρμυρισμένος.
  • Χρησιμοποιήστε κρύα υγρά για το κουρκούτι.
  • Μην ανακατέψετε πολύ το κουρκούτι, θέλετε να παραμείνει αέρινο.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του λαδιού μέτρια προς δυνατή για να ψηθεί ο μπακαλιάρος ομοιόμορφα.
  • Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με σκορδαλιάπαντζάρια σαλάτα ή λεμόνι.

Συνοψίζοντας:

Ο μπακαλιάρος με κουρκούτι ούζου είναι μια γευστική και εντυπωσιακή συνταγή που θα σας ενθουσιάσει. Είναι εύκολη στην εκτέλεση και ιδανική για κάθε περίσταση.

Βαθμολογία: 5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Υλικά

800 – 1000 γρ μπακαλιάρο

Κουρκουτι με ούζο και μπύρα
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
3-4 κουταλιές της σούπας ούζο
μία φλυτζάνα μπύρα

Εκτέλεση

Για το ξαλμύρισμα Μπακαλιάρου
επλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Φροντίζουμε ο μπακαλιάρος να είναι βυθισμένος μέσα στο νερό και για αυτό το λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. μια πέτρα). Έτσι, μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε γέρνουμε τη λεκάνη προσεχτικά, κρατώντας το πιάτο, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό.

Για το κουρκούτι
Διαλύουμε στο γάλα τη σόδα και προσθέτουμε το αλεύρι ,ρίχνουμε το ούζο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο πηχτό μείγμα . Προσθέτουμε σιγά-σιγά την μπύρα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Ξεψαχνίζουμε με και κάνουμε την ψίχα μπουκίτσες. Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Με το σύρμα ανακατεύουμε άλλη μια φορά το κουρκουτι και βουτάμε μέσα τις μπουκίτσες του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

 

Προηγούμενο άρθροΜοσχαρίσιο Φιλέτο με Μουστάρδα και Μανιτάρια
Επόμενο άρθροΓλυκό ψυγείου με 3 κρέμες…κόβει την ανάσα