Σήμερα φτιάχνουμε μπακλαβά με δαμάσκηνα και μπισκότα αλεσμένα.
Η προετοιμασία είναι εύκολη και απλή και το κέικ είναι εξαιρετικό.

Μπακλαβάς με δαμάσκηνα

Απαιτούνται τα ακόλουθα συστατικά:

500 γρ. φύλλα για μπακλαβά
700 g δαμάσκηνα
300 γρ αλεσμένα σε μπλεντερ μπισκότα πτι μπερ
250 g βούτυρο
8 κουταλιές υγρή μαρμελάδα

Σιρόπι
600 g ζάχαρης
500 ml νερού
1 λεμόνι

Παρασκευή:

Αρχικά προετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο σε δαχτυλίδια. Μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά (για να βράσει). Αφήστε στην άκρη να κρυώσει.

Προετοιμάστε τη γέμιση με δαμάσκηνα.
Αγοράσαμε δαμάσκηνα και τα κόψαμε σε μικρά κομμάτια.
Αναμιγνύουμε σε μπολ τα δαμάσκηνα, μπισκότα και υγρή μαρμελάδα (χρησιμοποιήσαμε μαρμελάδα δαμάσκηνου, ή κάποια άλλη μαρμελάδα ή οποιοδήποτε σιρόπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδυάσει το μείγμα δαμάσκηνου με το μπισκότο)
Ανακατέψτε τα πάντα στην αρχή με το κουτάλι άλλα τελειώστε με τα χέρια και το μείγμα είναι έτοιμο.


Λιώστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο
Καλύψτε την βάση από το ταψάκι σας με λιωμένο βούτυρο,
Στρώστε 3 φύλλα στο μπάγκο σας το ένα πάνω στο άλλο και βουτυρώστε ενδιάμεσα πολύ καλα και το τρίτο φύλλο βουτυρώστε το και από πάνω.
Απλώστε την γέμιση δαμάσκηνο στην φαρδιά πλευρά του και τυλιξτε σε ρολό.


Βάλτε το ρόλο στο βουτυρωμένο ταψί σας. Κάνουμε λοιπόν το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα και την γέμιση μέχρι να εξαντληθούν τα φύλλα..
Εαν σας περισσέψει γέμιση την πλάθεται σε μπαλάκια και τα βάζετε σε ένα μπολάκι και την σερβίρετε ως γλυκάκι.


Κόβουμε τα ρολά σε 5 κομμάτια και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω από τον καυτό μπακλαβά.

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να κρυώσει.

Θα το σερβίρουμε με καφέ.

ΠΗΓΗ: https://bosanskireceptii.blogspot.com/

Προηγούμενο άρθροΠεργαμηνο Κανταϊφι
Επόμενο άρθροΣπιτικά Τουλουμπάκια