Μπαλεζές

Ο μπαλεζές, αυτό το αχνιστό, δροσερό και μοσχοβολιστό γλυκό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μυτιλήνης. Η απλή του συνταγή, με βασικά συστατικά το νερό, τη ζάχαρη, τον νισεστέ και το ανθόνερο, κρύβει μια γεμάτη νοστιμιά και μνήμες μπουκιά.

Η ιστορία και η παράδοση

Πιστεύεται ότι ο μπαλεζές φτιάχνεται στο νησί από τα βυζαντινά χρόνια, ενώ η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη “balle” που σημαίνει “χορεύω”. Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό προσφερόταν στις λεχώνες την τρίτη μέρα μετά τον τοκετό, συμβολίζοντας την ευχή για γρήγορη ανάρρωση και δύναμη.

Η γεύση και η υφή

Ο μπαλεζέ έχει μια ελαφριά, κρεμώδη υφή και μια δροσιστική γεύση, με το άρωμα του ανθονέρου να κυριαρχεί. Η απλότητα των υλικών του αφήνει χώρο για την ανάδειξη της φρεσκάδας και της αγνότητας των γεύσεων.

Σερβίρισμα και ποικιλίες

Συνήθως, ο μπαλεζές σερβίρεται δροσερός, σε μπολ ή πιάτα, πασπαλισμένος με τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι. Μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τον καφέ ή το τσάι, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για γλυκό μετά το φαγητό.

Εκτός από την κλασική εκδοχή, υπάρχουν και παραλλαγές της συνταγής, με προσθήκη κανέλας, μαστίχας ή χυμού λεμονιού, προσδίδοντας μια πιο πικάντικη ή δροσιστική γεύση.

Συμπέρασμα

Ο μπαλεζέ, με την απέριττη γοητεία και την πλούσια ιστορία του, αποτελεί ένα γλυκό στολίδι της Μυτιλήνης. Η γευστική του απλότητα, η δροσιστική του υφή και το μοναδικό άρωμα του ανθονέρου τον καθιστούν ένα γλυκό που αξίζει να δοκιμάσει κανείς, έστω και μια φορά.

Υλικά

1 ποτήρι νερού νισεστέ
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 σφηνάκι ανθόνερο
1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα
3 φύλλα λεμονιάς
1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ποτήρι νερό, τη ζάχαρη και το νισεστέ.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί ο νισεστές.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 5 ποτήρια νερό.
Ρίχνουμε τα φύλλα λεμονιάς να βράσουν μαζί.
Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου αρχίσει να βράζει, να γίνεται διάφανο και να πήζει.
Όταν βράσει, ένα πεντάλεπτο περίπου, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο που θα δώσει μεθυστικό άρωμα εσπεριδοειδών.
Το μοιράζουμε σε μπωλ η πιάτα. Από επάνω πασπαλίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Σερβίρεται μόλις κρυώσει ή δροσερό από το ψυγείο.

Πως να ασπρίσουμε τ’αμύγδαλα

Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά.
Πετάμε το βραστό νερό και ξαναγεμίζουμε με κρύο.
Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν και έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Τα ξεπλένουμε για να παραμείνουν λευκά και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.Τα αλέθουμε στο μούλτι.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΓρήγορα και ευκολα “κρουασαν” γεμιστα με ότι θέλετε
Επόμενο άρθροΠίτα με μπρόκολο και κουνουπίδι