Νηστίσιμη Ταχινόπιτα Ταψιού

Η Συνταγη είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην τραγανή κρούστα, την πλούσια κρέμα ταχινιού και το μεθυστικό άρωμα κανέλας;

Είτε νηστεύετε, είτε απλά ψάχνετε μια πιο υγιεινή εναλλακτική, η Νηστίσιμη Ταχινόπιτα Ταψιού είναι η τέλεια επιλογή!

Υλικά

Για την Ζύμη
500 γρ Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
7 γρ ξερή Μαγιά
54 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Λίγο αλάτι
4 γρ κανέλα σκόνη
1 βανίλια
35 γρ Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
275 γρ νερό
1 κουτ σούπας Ταχίνι

Για την Γέμιση
250 γρ Ταχίνι
4 κουτ σούπας ζάχαρη Καστανή η Λευκή
1 1/2 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη για το φύλλο, ριχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι τη μαγιά την κανέλα και τις βανίλιες τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το γάντζο
Είναι μία πάρα πολύ εύκολη ζύμη αν δεν έχετε δει μιξερ μπορείτε να την ζυμωσετε με το χέρι
Αφού έχουν ανακατευτεί πολύ καλά τα στερεα υλικά προσθέτουμε το νερό το λάδι και μία κουταλιά της σούπας ταχίνι
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα
Σταματάμε το μίξερ αποσύρουμε τον κάδο το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα και το κρατάμε ζεστό περιβάλλον για περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπαλσιαστει σε ογκο
Πάμε να φτιάξουμε την ταχινόπιτα μας σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση δηλαδή ζάχαρη και την κανέλα τα ανακατεύουμε πολύ καλά

Σε περίπτωση που το ταχίνι είναι συμπαγης μπορούμε να το βάλουμε για λίγο Στα μικροκύματα
Εχουμε αλευρώσει τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε επάνω τη ζύμη Την ανοίγουμε λιγάκι σε μακρόστενο ρόλο και την χωρίζουμε σε 4 με 5 ίσα κομμάτια
Αφού έχουμε χωρίσει όλη τη ζύμη παίρνουμε ένα κομμάτι το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του το ένα τέταρτο από τη γέμιση.
Στην συνέχεια το διπλώνουμε σε ένα μακρόστενο ρόλο το στριβουμε λιγάκι ώστε να αποκτήσει ένα ωραίο σχέδιο και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι περίπου 30 εκατοστών ελαφρώς λαδωμένο.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα πραγματικά μία υπέροχη συνταγή που θα λατρέψετε την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα, Θα μπορούσε να δοκιμαστεί και ζέστη και κρύα. Την αφήνουμε να κρυωσει και την πασπαλίζουμε με αχνη και κανέλα

Προηγούμενο άρθροΚαραμελωμένα πορτοκάλια σε σοκολάτα…πάντα φτιάχνω τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθροΗ πιο πρωτότυπηΧριστουγεννιάτικη Σαλάτα