Νηστίσιμο Σάμαλι Μανταρινιού 

 

Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
500 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα χυμό μανταρινιού
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ:
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
40 γραμμάρια καρύδα τριμμένη
1 κ.γ. ξύσμα μανταρινιού
3 κ.γ.(γεμάτα) μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό μανταρινιού
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κούπα νερό
ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ: (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ)
1 κουταλιά ταχίνι
1 κ.γ. χαρουπόμελο
ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΑΝΤΙΓΥ:
1 κουτί (400 ml) κρέμα καρύδας την οποία αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ
2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε την κρέμα καρύδας στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
Ετοιμάζουμε τη Νηστίσιμη Σαντιγύ.
Βράζουμε το συρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το Σάμαλι.
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα.
Ρίχνουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα για 2-3 ώρες σκεπασμένο.
Ανακατεύουμε το ταχίνι με το χαρουπόμελο και αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων 32 Χ 23 εκ.
Απλώνουμε το γλυκό στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο, μέτριο φούρνο στους (160ο C) μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου μία ώρα.
Το περιχύνουμε όπως είναι ζεστό με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το συρόπι.
Στολίζουμε το κέικ με τη σαντιγύ.
Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Σερβίρουμε με γλυκό κουταλιού (Φράουλα κεράσι κλπ) πραοαιρετικά.

————————————————————————

Νηστίσιμη Σαντιγύ
ΥΛΙΚΑ:
1 κουτί (400 ml) κρέμα καρύδας την οποία αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ
2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 κουταλιά ανθόνερο

Εκτέλεση:

Βάζουμε την κρέμα καρύδας στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
Ανοίγουμε την κονσέρβα προσεκτικά χωρίς να την κουνήσουμε. Η κρέμα θα μείνει στο πάνω μέρος του κουτιού ενώ το νερό θα μείνει κάτω.
Μαζεύουμε με ένα κουτάλι την κρέμα που έχει μαζευτεί από πάνω. Την υπόλοιπη την περνάμε από σουρωτήρι. Το νερό που θα περισσέψει μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε φαγητά ή γλυκά αντί για νερό.
Κτυπάμε την κρέμα με ζάχαρη άχνη και βανίλια. Εάν είναι πολύ πηκτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό καρύδας ή με ανθόνερο.
Στολίζουμε το κέικ το οποίο διατηρείται στο ψυγείο.

ΠΗΓΗ: www.kopiaste.info

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με 3 τυριά
Επόμενο άρθροΗ Γαλατόπιτα της Τυρινής