Νηστίσιμο Σιροπιαστό Κανταΐφι

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Το νηστίσιμο σιροπιαστό κανταΐφι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό γλυκό χωρίς ζωικά προϊόντα. Η συνταγή είναι εύκολη, τα υλικά οικονομικά και το αποτέλεσμα άκρως δελεαστικό!

Πλεονεκτήματα:

  • Νόστιμο και ελαφρύ: Το κανταΐφι ψήνεται αντί να τηγανίζεται, καθιστώντας το πιο υγιεινό.
  • Πλούσιο σε γεύση: Η γέμιση με ξηρούς καρπούς και κανέλα προσδίδει πλούσια γεύση και άρωμα.
  • Εύκολη προετοιμασία: Η συνταγή δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής.
  • Προσιτά υλικά: Τα υλικά που απαιτούνται είναι εύκολα διαθέσιμα σε κάθε σούπερ μάρκετ.
  • Ιδανικό για κάθε περίσταση: Το νηστίσιμο κανταΐφι ταιριάζει για κάθε περίσταση, από οικογενειακά τραπέζια μέχρι γιορτές και πάρτι.

Μυστικά επιτυχίας:

  • Χρησιμοποιήστε ποιοτικό κανταΐφι: Επιλέξτε νήμα κανταΐφου λεπτό και φρέσκο.
  • Βουτυρώστε καλά το κανταΐφι: Αυτό θα βοηθήσει στο να ροδίσει ομοιόμορφα και να γίνει τραγανό.
  • Φτιάξτε ένα πηχτό σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι αρκετά πηχτό για να μην μουσκέψει το κανταΐφι.
  • Σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί: Για ένα ακόμα πιο δροσερό και απολαυστικό γλυκό.

Συνοψίζοντας:

Το νηστίσιμο σιροπιαστό κανταΐφι αποτελεί μια γευστική και υγιεινή επιλογή για όσους θέλουν να γλυκαθούν χωρίς τύψεις. Η εύκολη προετοιμασία και τα οικονομικά υλικά το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά

250 γρ Φύλλο Κανταΐφι
100 γρ Σύκα Αποξηραμένα
50 γρ Σταφίδες Μαύρες
50 γρ Σταφίδες Ξανθιές
50 γρ Βερίκοκα Αποξηραμένα
50 γρ Δαμάσκηνα Αποξηραμένα χωρίς Κουκούτσι
1 Σφηνάκι κονιάκ ή Λικέρ (προαιρετικά)
100 γρ Καρύδια τριμμένα
100 γρ Ελαιόλαδο ελαφρύ ή Ηλιέλαιο

Για το Σιρόπι
400 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
270 γρ νερό

Για Διακόσμηση
100 γρ Φιστίκι Αιγινης Τριμμένα
Λίγη Κανέλα Σκόνη

Εκτέλεση

Αρχικά έχουμε ψιλοκόψει σε μικρά κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μία κατσαρόλα
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά καλύπτουμε με νερό τα αποξηραμένα φρούτα τόσο ώστε να καλυφθούν όλα τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
Εγώ προσθέτω 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο ώστε να πάρουν ωραιότερο άρωμα αυτό βέβαια είναι προαιρετικό
Στη συνέχεια σε ένα μπολ αφρατευω το κανταΐφι με το χέρι και το κόβουμε με το ψαλίδι σε μικρά κομμάτια
Μεγάλη προσοχή να αφρατέψουμε πολύ καλά το φύλλο κανταΐφι ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους Μόλις βράσουν τα αποξηραμένα φρούτα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο αναλόγως τι θα επιλέξετε και λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο κανταΐφι
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και το βάζουμε σε ένα ταψάκι με διαστάσεις 23 εκατοστών και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του
Οταν καλύψουμε όλη την επιφάνεια το πατάμε με το χέρι μας ώστε να γίνει αρκετά συμπαγές
Απλώνουμε επάνω στο κανταΐφι τα στραγγισμένα αποξηραμένα φρούτα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του τα πιέζουμε ελαφρώς με μία κουτάλα και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι

Αφού τα έχουμε καλύψει με το τριμμένο καρύδι στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια ώστε να μην υπάρχουν κενά και φυσικά τα πιέζουμε ώστε να γίνει συμπαγές ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα

Λίγο πριν βγει το γλυκό από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι όπου ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 2 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό όπως είναι με το καυτό σιρόπι. Το αφήνουμε να το τραβήξει όλο και να κρυώσει εντελώς όταν έχει κρυώσει εντελώς το αναποδογυρίζουμε σε μία ωραία πιατέλα και το πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμα μπιφτέκια με λευκή σάλτσα μανιταριών
Επόμενο άρθροΗ Μηλόπιτα του Πόντου