Νουά στην κατσαρόλα

Το νουά στην κατσαρόλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά για οικογενειακές συναντήσεις. Είναι ένα πιάτο ζεστό, χορταστικό και γευστικό, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Γιατί είναι ιδανικό για οικογενειακές συναντήσεις:

  • Εύκολο στην προετοιμασία: Το νουά στην κατσαρόλα δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί. Ακόμα και αν δεν είστε έμπειρος μάγειρας, μπορείτε να το φέρετε εις πέρας με επιτυχία.
  • Προσιτό: Το νουά είναι ένα σχετικά οικονομικό κρέας. Μπορείτε να βρείτε νουά σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενήσετε.
  • Πολύπλευρο: Το νουά στην κατσαρόλα μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά, μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας.
  • Χορταστικό: Το νουά είναι ένα χορταστικό κρέας. Μία μερίδα νουά αρκεί για να χορτάσει ένα ενήλικο άτομο.
  • Γευστικό: Το νουά στην κατσαρόλα είναι ένα πιάτο γευστικότατο. Η σάλτσα που δημιουργείται από το κρέας και τα λαχανικά είναι πλούσια και μεστή.

Συμβουλές για να φτιάξετε το τέλειο νουά στην κατσαρόλα:

  • Χρησιμοποιήστε νουά καλής ποιότητας.
  • Σοτάρετε καλά το κρέας πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέστε κρασί για να σβήσετε το κρέας.
  • Χρησιμοποιήστε ζωμό κρέατος ή λαχανικών αντί για νερό.
  • Αφήστε το κρέας να σιγοβράσει για να μαλακώσει.
  • Προσθέστε λαχανικά της αρεσκείας σας.
  • Δοκιμάστε διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά.
  • Σερβίρετε το νουά με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ζυμαρικά.

Ενδεικτικές συνταγές:

  • Νουά στην κατσαρόλα με μανιτάρια και κρασί
  • Νουά στην κατσαρόλα με λαχανικά και σάλτσα ντομάτας
  • Νουά στην κατσαρόλα με κρεμμύδια και δεντρολίβανο

Είμαι σίγουρος ότι το νουά στην κατσαρόλα θα γίνει το αγαπημένο σας φαγητό για οικογενειακές συναντήσεις!

Υλικά

1 κομμάτι ενιαίο νουά περίπου 1.500 γραμ.
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
50 γραμ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
2 δαφνόφυλλα
4 κλωνάρια θυμάρι
4 φύλλα φασκόμηλο
1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 λίτρο νερό
2 μερίδες σπιτικό ζωμό βοδινού
πιπέρι

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι νουά κατσαρόλας, ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ. Καλύπτουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15′. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Το σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ. Ταμπονάρουμε το νουά με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Δένουμε το κρέας με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα. Το αφήνουμε για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Τρίβουμε πιπέρι στο μοσχάρι νουά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα και ρόδινο χρώμα. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Το διατηρούμε ζεστό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, σκόρδο, αποξηραμένα μανιτάρια και βότανα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά. Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε αλουμινόχαρτο και καπάκι και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι σχεδόν να λιώνει. Για περίπου 2 ώρες.

Όση ώρα μαγειρεύουμε το μοσχάρι νουά στην κατσαρόλα, κατά διαστήματα το γυρίζουμε μέσα στην σάλτσα του.

Eleni KappouΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Προηγούμενο άρθροΚοκκινιστοί Λαχανοντολμάδες στο Φούρνο….απλά φτιαγμένοι
Επόμενο άρθροΤηγανόψωμα φανταστικά!!!!