Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Αυτά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, όντας αυθεντική συνταγή από την Πόλη, αποτελούν ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο και την παράδοση. Η λεπτή ισορροπία γεύσεων, με το κρεμμύδι να πρωταγωνιστεί και τον δυόσμο να προσφέρει μια δροσιστική πινελιά, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που αγγίζει τον ουρανίσκο.

Τι με εντυπωσίασε:

  • Η ισορροπία γεύσεων: Το λεμόνι, η ζάχαρη και ο άνηθος δένουν αρμονικά με το κρεμμύδι και το ρύζι, δημιουργώντας ένα γευστικό σύνολο.
  • Η αυθεντικότητα: Η συνταγή παραμένει πιστή στην παράδοση της Πόλης, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία με ιστορικό υπόβαθρο.

Προτάσεις:

  • Σερβίρετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με δροσερό γιαούρτι και ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας στο μείγμα ρυζιού για μια πιο έντονη γεύση.
  • Αν δεν έχετε αμπελόφυλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα λάχανου.

Συνοψίζοντας:

Αυτή η συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις και αρώματα. Η λεπτή ισορροπία υλικών και η απλή εκτέλεση οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

Υλικά

500 γραμμ αμπελόφυλλα
(300 ml) ελαιόλαδο για το τηγάνι 150ml και μετά το υπόλοιπο στην κατσαρόλα.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μικρο ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι πιπέρι
1-2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα αναλόγως την ποσότητα
2 μέτρια λεμόνια το χυμός τους
2κ/σ κουκουνάρι
1κ/γ ζάχαρη
500ml ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ζεστό νερό

Εκτέλεση 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει λίγο, αμέσως προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό προσθέτουμε το νερό τα κουκουνάρια και όλα τα πράσινα δυόσμο άνηθο και μαϊντανό ανακατεύουμε καλά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι  και την ζάχαρη και το χυμό από το ένα λεμόνι.

Ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας πιάσει μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι, σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να ξεκουραστεί και να κρυώσει.

Στην συνέχεια γεμίζουμε προσεκτικά τα αμπελόφυλλα με τα χέρια μας η με μηχάνημα του εμπορίου για ποιο καλά αποτελέσματα.

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα στρώνουμε τον πάτο με αμπελόφυλλα καλά έτσι θα τα προστατέψουμε από το βράσιμο τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στη κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο από πάνω, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και το ζωμό και το χυμό από το 2ΔΕΥΤΕΡΟ λεμόνι και τα αφήνετε να βράσουν για 30- 40 λεπτά σε  σιγανή φωτιά.

Πρέπει να έχουμε χαμηλή φωτιά να έχουμε το νου μας συνέχεια και που κάπου μα κουνάμε την κατσαρόλα μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο νερό.

Μπορείτε να τα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου και να συνοδεύεστε με γιαούρτι.

Μπορείτε να φτιάξετε και αυγολέμονο να τα περιχύσετε στο τέλος!! Δεν είναι υποχρεωτικό όποιος θέλει το κάνει να θέλει κιολας να είναι νηστίσιμα.

Καλή επιτυχία 
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Προηγούμενο άρθροΣουπιές με κοφτό μακαρονάκι σε κόκκινη σάλτσα
Επόμενο άρθροΣκορδοτυροψωμάκια…🧀 τόσο νόστιμα πάνε με κάθε είδους φαγητό για ορεκτικά