Πίτα κυκλαδίτικη με κολοκύθι, φέτα και άνηθο.

ΥΛIΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 κολοκύθια, τριμμένα
250 γρ. φέτα, τριμμένη
100 γρ. μοσταρέλα, τριμμένη
2 αυγά, χτυπημένα
4 κρεμμύδια πράσινα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

μείγμα για το αυγό και το γάλα :
1 αυγό, χτυπημένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι γάλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C
Βάζετε το τριμμένο κολοκυθάκι σε ένα τρυπητό και πασπαλίζετε με αλάτι. Αφήστε το στην
άκρη για 30 λεπτά. Πιέστε καλά για να απομακρύνεται το νερό που θα βγάλουν τα
κολοκυθάκια. (Μπορείτε να προετοιμάσετε τα κολοκυθάκια με αυτόν τον τρόπο μέχρι μία
ημέρα πριν και να τα κρατήσετε στο ψυγείο, καλυμμένα). Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το
τριμμένο κολοκυθάκι, τη φέτα, τη μοτσαρέλα , το χτυπημένο αυγό, το ψιλοκομμένο
κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Προσθέστε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορεί αν
θέλετε να αφήσετε το αλάτι εάν το τυρί φέτα είναι ήδη αλμυρό.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε καλά το χτυπημένο αυγό, το ελαιόλαδο και το γάλα. Σε
λαδωμένο τετράγωνο ταψί 40 ή 42 παίρνετε ένα φύλλο και καλύπτεται τα υπόλοιπα με ένα
υγρό πανί. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικής ξηρότητας ή λιγότερο εύκολης
διαχείρισης της ζύμης. Βάλτε το φύλλο στο ταψί και με ένα πινέλο πασπαλίστε με το μίγμα
αυγό και γάλα. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό για τα επόμενα 4 φύλλα. Τώρα βάλτε το 5ο
φύλλο και αυτή τη φορά απλώστε ομοιόμορφα το κολοκύθι. Προσθέστε το επόμενο φύλλο
και συνεχίστε με το αυγό και το γάλα. , βεβαιώνοντας ότι ολόκληρη η επιφάνεια είναι καλά
καλυμμένη και υγροποιημένη. Συνεχίστε αυτό μέχρι το τελευταίο φύλλο. (Το πακέτο
περιέχει 8 έως 10 φύλλα).
Με μια σπάτουλα, μπήγουμε στα πλάγια του ταψιού το περίσσευμα των φύλλων στις άκρες, κι έτσι η επιφάνεια της πίτας είναι ίσια.

Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κομμάτια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νερό
στις χαράξεις και στις γωνίες.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή έως ότου η πίτα πάρει ένα
χρυσοκίτρινο χρώμα και ξεκολλάει από το ταψί μας.

Προηγούμενο άρθροΜοσχάρι Λεμονάτο στην Λαδόκολα
Επόμενο άρθροΠίτα με τυρί και μαιντανό…νοστιμότατη