Πίτα με τραχανά

Για πρώτη φορά έκανα πίτα με τραχανά και φέτα….με φρέσκο χειροποίητο τραχανά που με φίλεψαν στο χωριό….Ο τραχανάς μαζί με την φέτα τα αυγά και το γάλα έκαναν μια πλούσια κρεμώδη γέμιση…έφτιαξα οχτώ χειροποίητα φύλλα, τέσσερα πάνω και τέσσερα κάτω,τα ράντισα με λάδι και λίγο βούτυρο για γεύση…Έγινε απλά υπέροχη…!!

Φύλλο

700-800 γρ αλεύρι,μισό κίτρινο μισό γοχ
Ενάμιση ποτήρι ζεστό νερό
Ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι
Ένα κουταλάκι κοφτό μπέικιν παουντερ
Ένα φλυντζανάκι καφέ ελαιόλαδο

Γέμιση
500 γρ γάλα
2 μικρές κούπες τραχανά …της αρεσκείας σας…εγώ έβαλα γλυκό..
3 αυγά
Τρία τέταρτα του κιλού φέτα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζω τον τραχανά με λίγο νερό έως ότου γίνει ένας πηχτός χυλός, χωρίς να λασπώσει.
Τον αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Ζυμώνω το φύλλο σε μαλακή ζύμη.
Την κόβω σε οχτώ κομμάτια και τα αφήνω για μια ωρίτσα να ξεκουραστούν.
Προσθέτω στον τραχανά το γάλα, την φέτα χοντροκομμένη τα αυγά,αλάτι και πιπέρι.
Ανοίγω τα φύλλα με την βοήθεια νισεστές.
Στρώνω τέσσερα φύλλα σουρωμένα και λαδωμένα κάτω.
Απλώνω την γέμιση.

Στρώνω τα άλλα τέσσερα φύλλα πάντα σουρωμένα.
Χαράζω την πίτα…την ραντίζω με λάδι και λίγο βούτυρο.
Την ψήνω στους 200 βαθμούς!
Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΕΔΩ ΓΛΥΚΟΣ  

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Xristos Sofia Katsivelos ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα!!!

Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά:
800 γραμ.σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
2-3 πράσσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
500 γραμ. τυρί φέτα
1/2 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κούπα του τσαγιού τραχανά γλυκό
Λίγο αλάτι.

Για 9 φύλλα χρειάζονται:
Αλεύρι 350-400 γραμ.
1 κ σ.ξύδι
2 κ.σ.ελαιόλαδο
1/1 κ.γ.αλάτι
Νερό χλιαρό περίπου 200-250 γραμ.

Εκτέλεση:

1)Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι,κάνω μια μικρή λακουβίτσα και προσθέτω εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό,το οποίο προσθέτω σιγά σιγά. Υπάρχει πιθανότητα να μην το χρησιμοποιήσω όλο.
2)Ζυμώνω με το χέρι για 5 λεπτά περίπου. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκόλλα εύκολα από τα πλαϊνά του μπολ ,είναι εύπλαστη,μαλακή και δεν κολλά στο χέρι.
3) Σκεπάζω τη ζύμη με πετσέτα κουζίνας και την αφήνω να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα,σε ένα ζεστό σημείο.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση.
4) Πλένω καλά το σπανάκι.Κόβω σε ροδέλες το πράσσο και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
5) Σε μια κατσαρόλα ρίχνω 1/2 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο και τα σωτάρω όλα μαζί.Στο τέλος ρίχνω 1/2 κούπα του τσαγιού τραχανά γλυκό να τραβήξει τα υγρά,και τέλος λίγο αλατάκι.

6) Πίσω στη ζύμη.
Κόβω σε εννιά μέρη τη ζύμη και ανοίγω κάθε μέρος με τον πλάστη σε φύλλο.
Αλεύρωνω τον πάγκο για να μην κολλάει το ζυμάρι και πασπαλίζω επίσης και με λίγο αλεύρι και τον πλάστη.
7)Ανοίγω το φύλλο σε διάμετρο μεγαλύτερη κατά μερικά εκατοστά από το ταψί που θα ψήσω την πίτα.
8) Αλείφω με καλαμποκέλαιο την βάση του ταψιού και στρώνω το πρώτο φύλλο.
Προσθέτω το δεύτερο φύλλο το αλείφω.
Προσθέτω το τρίτο φύλλο το αλείφω και βάζω την μισή την γέμιση.
Προσθέτω το τέταρτο φύλλο το αλείφω το πέμπτο το αλείφω,το έκτο το αλείφω και βάζω την υπόλοιπη γέμιση.
9)Προσθέτω το έβδομο το αλείφω,το όγδοο το αλείφω,και το ένατο το αλείφω, χαράζω την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι,την ραντίζω με λίγο νερό, και την πασπαλίζουμε με λίγο τυρί φέτα(προαιρετικά).
10)Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά ως το μέχρι η πίτα να ψηθεί και να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή αυτή μας δόθηκε από την κα Ελένη Τσιουκάνη

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή για την πιο νόστιμη νηστίσιμη σταφιδόπιτα!
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο μαγειρεμένο σε βούτυρο και λεμόνι