Πίτα Στριφτό

Η Πίτα Στριφτό Καρδίτσας αποτελεί ένα μοναδικό γευστικό θησαυρό, όντας άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Η τραγανή ζύμη της, τυλιγμένη σε σφικτό σπιράλ, αγκαλιάζει με ζεστασιά μια πληθώρα γευστικών επιλογών, αφήνοντας μια γλυκιά ή αλμυρή απόλαυση στον ουρανίσκο.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Πίτα Στριφτό Καρδίτσας ξεχωριστή:

  • Χειροποίητη ζύμη: Η ζύμη της πίτας φτιάχνεται με μεράκι από αγνά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι. Η τέχνη του ζυμώματος και η λεπτή πλάση της ζύμης δημιουργούν ένα τραγανό αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα.
  • Πλούσια γέμιση: Η Πίτα Στριφτό Καρδίτσας προσφέρεται σε μια ποικιλία γεύσεων, ικανοποιώντας κάθε γούστο. Από την κλασική τυρόπιτα με φέτα ή μυζήθρα, μέχρι σπανακόπιτα, χορτοπιτα, κιμαδόπιτα και γλυκές εκδοχές με μήλο, κανέλα και ζάχαρη, οι επιλογές είναι άπειρες.
  • Παραδοσιακή τεχνοτροπία: Η πίτα τυλίγεται με ιδιαίτερη μαεστρία σε σφιχτό σχήμα σπιράλ, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη ψησίματος και διατηρώντας τα υγρά της γέμισης στο εσωτερικό.

  • Γευστική πανδαισία: Κάθε μπουκιά της Πίτας Στριφτό Καρδίτσας αποτελεί μια μικρή έκρηξη γεύσεων. Η τραγανή ζύμη αγκαλιάζει αρμονικά τη ζουμερή γέμιση, προσφέροντας μια πλούσια και ισορροπημένη γευστική εμπειρία.

Πέρα από την αξεπέραστη γεύση της, η Πίτα Στριφτό Καρδίτσας φέρει μια αίσθηση ζεστασιάς και νοσταλγίας. Συμβολίζει την οικογενειακή θαλπωρή και την αυθεντική ελληνική κουζίνα, αποτελώντας ένα αγαπημένο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους.

Είτε την απολαμβάνετε ως ζεστό πρωινό, χορταστικό γεύμα ή ελαφρύ σνακ, η Πίτα Στριφτό Καρδίτσας σίγουρα θα σας κερδίσει με την μοναδική της γεύση και αυθεντικότητα. Δοκιμάστε την και αφεθείτε σε μια γευστική περιπέτεια γεμάτη παράδοση!

Υλικά

800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. του τσαγιού γάλα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 αυγό (προαιρετικά)
νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μέτρια (ούτε πολύ μαλακή , ούτε πολύ σκληρή).
για τη γέμιση
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο ή Βιτάμ, ή βούτυρο λιωμένο
400 – 500 γραμμ. τυρί φέτα (τριμμένη με το χέρι).

Εκτέλεση

Βάζουμε σ’ ένα μπολ τα 800 γραμμάρια αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη το λάδι και λίγο -λίγο το νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει η ζύμη όπως τη θέλουμε (μέτρια). Τη χωρίζουμε σε 8 ή 10 μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.

Παίρνεις μία μπάλα ζυμης και ανοιγεις το πρωτο φυλλο με το χερι ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΗ .. βαζεις κομματακια τυριου κ βουτυρο ή βιταμ ή λαδι ..
ανοιγεις το 2 φυλλο με το χερι κ σκεπαζεις ~ εφαπτεις το 2ο φυλλο πανω στο 1ο φυλλο σκεπαζοντας τη γεμιση .. Ξανατριβεις τυρι με λαδι ή βουτυρο ή βιταμ πανω στο 2ο φυλλο κ ανοιγεις 3ο φυλλο με το χερι .. η ιδια διαδικασια .. Εφαπτεις κ κολλας το 3ο φυλλο στα αλλα δυο φυλλα που ειναι ενωμενα κ ξανα γεμιση μεσα ..

Καθε επομενο φυλλο το εφαπτεις κ το κολλας πανω στα κολλημενα φυλλα κ το γεμιζεις ..
Ως το τελευταιο φυλλο που απλα το κολλας στα ηδη κολλημενα φυλλα .. Τοτε το σκεπαζεις με το τελευταιο φυλλο πολυ καλα κ ολα τα φυλλα τωρα τα στριβεις απλως οπως το ρολο το κανεις .. το βαζεις με λαδι στο ταψι απο κατω του, κ το ζυμωνεις να απλωθει στο ταψι η στριμμενη ζυμη

Ψήνουμε το στριφτό στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 έως 50 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μας ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα (να γίνει τραγανό). Όπως είναι ζεστό από το φούρνο, το κόβουμε με τα χέρια και τα τραγανά φύλλα χωρίζουν.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΥγρό Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι…για όσους θέλουν κάτι νόστιμο και ελαφρύ
Επόμενο άρθροΚαζάν Ντιπί πανεύκολο και πεντανόστιμο