Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Λαχταριστά, παραδοσιακά μελομακάρονα με τη συνταγή της γιαγιάς μου, όπως τα έφτιαχνε τότε στην ορεινή Γορτυνία. Με μπόλικο σιρόπι και καρύδι για περισσότερη απόλαυση!!   

ΥΛΙΚΑ :

2 ποτήρια λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
λίγο κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες μέλι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
1 ½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αρχικά πρέπει να φτιάξετε το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει πολύ καλά ώσπου να βγουν τα
μελομακάρονα από τον φούρνο.
Για να φτιάξετε το σιρόπι βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας να βράσουν.
Μόλις πάρει μία βράση κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε καλά και
αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Χτυπήστε με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού για πέντε – έξι λεπτά περίπου.
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίστε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέστε την
κανέλα και το γαρύφαλο. Ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών.
Παίρνετε λίγο-λίγο το αλεύρι από γύρω με το χέρι, ανακατεύετε με τα υγρά υλικά και ζυμώνετε
ελαφρά. Χρειάζεται προσοχή στο ανακάτεμα, τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μην γίνουν αφράτα.

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Πλάστε τα μελομακάρονα παίρνοντας ένα κομματάκι ζύμης στο μέγεθος καρυδιού. Τα βάζετε σε
λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους και πατάτε με πιρούνι την επιφάνεια τους να κάνετε τρυπούλες. Αυτό
βοηθάει να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στον αέρα στους 170 βαθμούς C. Όταν
ροδίσουν καλά, είναι έτοιμα!!
Μόλις ετοιμαστούν, ρίχνετε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνετε για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Στη συνέχεια τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα πασπαλίζετε με μπόλικα χοντροκομμένα
καρύδια.

Απολαύστε τα !!

Προηγούμενο άρθροΚουραμπιέδες Λαδιού….δεν αποτυγχάνουν ποτέ
Επόμενο άρθροΣτήθος κοτόπουλο με σάλτσα μανιτάρια