Παστουρμαδόπιτα

Η συνταγή είναι από το cooking routes

Η παστουρμαδόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία. Η πλούσια γεύση του παστουρμά συνδυάζεται ιδανικά με την τυρένια γέμιση και το τραγανό φύλλο, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ποια είναι τα μυστικά για μια πετυχημένη παστουρμαδόπιτα;

  • Επιλέξτε ποιοτικά υλικά: Ο παστουρμάς είναι το βασικό συστατικό της πίτας, γι’ αυτό φροντίστε να προμηθευτείτε ένα καλό προϊόν. Εξίσου σημαντικό είναι το τυρί, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να είναι ένα μελωμένο τυρί με έντονη γεύση, όπως το κασέρι ή το γκούντα.
  • Φροντίστε την ισορροπία των γεύσεων: Ο παστουρμάς έχει μια αρκετά αλμυρή γεύση, γι’ αυτό φροντίστε να μην προσθέσετε πολύ αλάτι στην πίτα. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά, όπως πιπέρι ή κύμινο, για να δώσετε μια πιο πικάντικη γεύση.
  • Ψήστε την πίτα σε σωστή θερμοκρασία: Η ιδανική θερμοκρασία για το ψήσιμο της παστουρμαδόπιτας είναι στους 180°C. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας, γι’ αυτό παρακολουθήστε την πίτα για να μην καεί.

Πώς μπορείτε να σερβίρετε την παστουρμαδόπιτα;

Η παστουρμαδόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, ως κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με άλλα πιάτα. Μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα, ενώ ταιριάζει ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί ή τσίπουρο.

Συνοψίζοντας, η παστουρμαδόπιτα αποτελεί ένα εύκολο στην παρασκευή πιάτο, που μπορεί να προσφέρει μια γευστική εμπειρία σε κάθε περίσταση. Δοκιμάστε την και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
12-14 φέτες παστουρμάς
400 gr γραβιέρα τριμμένη
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
1 μέτρια πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λεπτές ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
πάπρικα καπνιστή
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1 Step Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα πασπαλίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
2 Step Στη συνέχεια στρώνουμε τις φέτες του παστουρμά και πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί καλύπτοντας τον παστουρμά.
3 Step Έπειτα στρώνουμε τις φέτες από την ντομάτα αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα σπόρια, και από πάνω στρώνουμε με το υπόλοιπο τυρί και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
4 Step Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω στη γέμιση πασπαλίζοντάς τα εναλλάξ με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη ένα τελευταίο φύλλο.
5 Step Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων ενα-ενα προς τα μέσα και από πάνω στρώνουμε το τελευταίο φύλλο γυρίζοντας τις άκρες του με τέτοιο τρόπο ώστε να αγκαλιάσει την πίτα.
6 Step Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό, σουσάμι και πάπρικα καπνιστή και χαράσσουμε σε κομμάτια
7 Step Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 180 για 50 λεπτά τοποθετώντας την στο κάτω μέρος του φούρνου.

Πρίν τη σερβίρουμε την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Η συνταγή είναι από το cooking routes

Προηγούμενο άρθροΜηλόπιτα σε σφολιάτα με κρέμα…ότι καλύτερο σε γεύση
Επόμενο άρθροΜοσχάρι κοκκινιστό με λαχανικά