Αλεξανδρινή Ζύμη

✅Υλικά:

1 λ γάλα χλιαρό
1 κιλό Ζάχαρη
500 γρ. βούτυρο
10 αυγά
3 κρόκοι
150 γρ. φρέσκια μαγιά.

1 κουτ.γλ αλατι
200 γρ. σταφίδες
2-3 σακουλάκια ζάχαρη βανίλια,
2 κ.σ. κονιάκ
περίπου 2,5 κιλά αλεύρι.

Εκτέλεση

Βήμα 1.
Από μια μερίδα, παίρνετε πολλά πασχαλινά κέικ, μπορείτε να διαιρέσετε με ασφάλεια τον αριθμό των υλικών με το 2, 3, 4 Αυτη τη φορά εγω εφτιαξα πολλά οποτε πηρα όλη την ποσότητα. Αρχικά, ετοιμάστε το πρώτο μέρος των προϊόντων (γάλα, μαγιά, μαλακό βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και κρόκοι).

Βήμα 2
Ανακατεύουμε τα αυγά και τους κρόκους με τη ζάχαρη. Χτυπάμε ελαφρά, δεν χρειάζεται να χτυπάμε για πολύ.
Βήμα 3
Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και τη μαγιά διαλυμένη σε ζεστό γάλα.
Βήμα 4
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 8-12 ώρες (αφήστε την ελεύθερα όλη τη νύχτα).
Βήμα 5
Το πρωί παίρνουμε το δεύτερο μέρος των υλικών (αλάτι, σταφίδες, ζάχαρη βανίλια, κονιάκ και περίπου 2,5 κιλά αλεύρι) και προσθέτουμε στη ζύμη.

Βήμα 6
Οι σταφίδες μαγειρεύονται εκ των προτέρων στον ατμό σε βραστό νερό και στη συνέχεια στεγνώνονται με μια πετσέτα.
Βήμα 7
Ζυμώνουμε μια απαλή, παχύρρευστη ζύμη, βουτώντας τα δάχτυλά μας σε ηλιέλαιο. Μου παίρνει σχεδόν 3 κιλά, κάτι παραπάνω από 2,5 κιλά. Δεδομένου ότι το αλεύρι είναι διαφορετικό, η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει, επομένως πρέπει να εστιάσετε στη συνοχή της ζύμης. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και παχύρρευστη, σε καμία περίπτωση σκληρη!
Βήμα 8
Αφήνουμε την αλεξανδρινή ζύμη να φουσκώσει για μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 9

Στρώνουμε αμέσως την αλεξανδρινή ζύμη στις προετοιμασμένες φόρμες.
Βάζουμε λίγο λιγότερο από τη μισή φόρμα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει λίγο. Το στέλνουμε στο φούρνο, προθερμαινόμενο στους 180 βαθμούς (οχι λιγότερο, διαφορετικά η ζύμη θα συνεχίσει να φουσκώνει και δεν θα ψηθεί). Περιμένουμε μέχρι να ψηθούν τα πασχαλινά κέικ, περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος του πασχαλινού κέικ). Η ετοιμότητα των πασχαλινών κέικ μπορεί να ελεγχθεί με μια οδοντογλυφίδα.

Αλείφουμε με άχνη την κορυφή των κέικ που έχουν κρυώσει και διακοσμούμε όπως θέλουμε.
Εκτός από τις σταφίδες, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα, ζαχαρωτά φρούτα και ξηρούς καρπούς ως πληρωτικό.

Καλή Επιτυχία

PHOTO 

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια Σταφιδωτά
Επόμενο άρθροΦτιάξτο μόνος σου ζαχαρούχο γάλα σε μόλις 15 λεπτά!