Πατάτες Γιαχνί 

Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό είναι ένα από τα αγαπημένα μου, και για καλό λόγο! Η απλή, αλλά γευστική σάλτσα ντομάτας, οι τρυφερές πατάτες, η αλμυρή φέτα που το συνοδευει και οι ζουμερές ελιές συνδυάζονται άψογα για να δημιουργήσουν ένα πιάτο που είναι θρεπτικό και χορταστικό.

Γεύση:

  • Πλούσια και γεμάτη γεύση από τις ντομάτες, το κρεμμύδι, και το σκόρδο.
  • Απαλή και κρεμώδης υφή από τις πατάτες που έχουν βράσει σιγά σιγά.
  • Ιδανική ισορροπία γλυκού, ξινού και αλμυρού.

Υφή:

  • Οι πατάτες είναι μαλακές και λιώνουν στο στόμα.
  • Η σάλτσα είναι πηχτή και λεία.
  • Προσφέρει μια ζεστή και αγκαλιάς αίσθηση.

Συνολικά:

  • Ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που είναι πάντα αγαπητό.
  • Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα ή για ένα γρήγορο και εύκολο δείπνο.
  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό.
  • Μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, ή μανιτάρια.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες για καλύτερη γεύση.
  • Ρίξτε λίγη ζάχαρη για να εξισορροπήσετε την οξύτητα της ντομάτας.
  • Σιγοβράστε το φαγητό για να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό πριν από το σερβίρισμα.

Βαθμολογία: 5/5

Υλικά

4-5 μεσαίες πατάτες σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι νερό, ή περισσότερο
450 γρ γραμμάρια πουρέ ντομάτας Pumaro
1 κουταλάκι αποξηραμένο ρίγανη
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Μία πρέζα θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού, προαιρετικά
Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνιτούρα
Προαιρετικά: φέτα και ελιές Καλαμών για το σερβίρισμα / γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι μαγειρέψτε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν μαλακά και να ημιδιαφανή. Προσθέστε τριμμένο σκόρδο και μαγειρεύοντας περίπου 30 δευτερόλεπτα ακόμη προσέχοντας να μην το κάψετε.

Προσθέστε τις πατάτες, κονσέρβα ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θρυμματισμένες νιφάδες πιπεριού στο τηγάνι. Ρίξτε αρκετό νερό για να καλύψετε τις πατάτες μέχρι την μέση. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και ανακατέψτε για να συνδυάσετε όλα τα συστατικά. Σκεπάστε το τηγάνι και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή. Βράζετε μέχρις ότου οι πατάτες είναι τρυφερές και η σάλτσα πήξει. Περίπου 30 λεπτά.

Προσθέστε περισσότερο νερό κατά το μαγείρεμα εάν χρειαστεί.

Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί, ελιές και φέτα.

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΜπιφτέκια με ψητές πατάτες
Επόμενο άρθροΠίτα με γέμιση τυρί Cottage