Πουτίγκα Ψωμιού με Καραμέλα και Γλυκά του Κουταλιού

Η Συνταγή είναι από το kopiaste.info

Υλικά:

300 γραμμάρια (3+ κούπες) ψωμί τριμμένο στο μούλτι
1 λίτρο γάλα
1 φακελάκι (10 g) βανίλια με άρωμα λεμονιού
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
3/4 κούπας ζάχαρη
5 αυγά (60 – 65 γραμμάρια το καθένα)
200 γραμμάρια (1 γεμάτη κούπα) ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού (εγώ χρησιμοποίησα φλούδα νεραντζιού, πράσινο νεράντζι και περγαμόντο)
Για την καραμέλα:

1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 ½ κουταλιές νερό

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα γλυκά του κουταλιού σε μικρά κομμάτια.
Κόβουμε το ψωμί σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι να γίνουν ψίχουλα.
Βάζουμε το τριμμένο ψωμί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την καραμέλα.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού, (όσο να βραχεί η ζάχαρη), σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να σκουραίνει μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα.
Αδειάζουμε την καραμέλα στη φόρμα σιλικόνης. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και προτού να σκληρύνει την απλώνουμε προς όλες τις πλευρές με ένα κουτάλι, ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C (ή στους 160 ° εάν είναι με αέρα).

Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο ίδιο μούλτι και το γυρίζουμε μερικά δευτερόλεπτα ώστε να ανακατευτούν καλά. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στο ψωμί, προσθέστε τα γλυκά του κουταλιού και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα, προσέχοντας τα γλυκά του κουταλιού να μοιραστούν παντού.
Ψήνουμε για περίπου 55 – 60 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να αρχίζει να ροδίζει. Δεν χρειάζεται να ελέγξετε με το μαχαίρι γιατί το μείγμα θα είναι νερουλό, αλλά θα πήξει καθώς θα κρυώνει.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στη φόρμα αλλά να είναι λίγο ζεστό όταν το αναποδογυρίσουμε για να μην σταθεροποιηθεί η καραμελα. Αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε μια πιατέλα, ώστε καραμέλα να έρθει από πάνω.
Σημείωση: Ρίξτε αμέσως νερό στο τηγάνι που φτιάξατε την καραμέλα γιατί θα σκληρύνει και δεν θα καθαρίζει εύκολα.

Η Συνταγή είναι από το kopiaste.info

Προηγούμενο άρθροΠιπερονάτα…Μια ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΘΗΝΗ και έξυπνη συνταγή
Επόμενο άρθροΡουμελιώτικη Μπουγάτσα – Γαλατόπιτα