Πρασοτυρόπιτα 

Παρόλο που η σπανακοπιτα και η τυρόπιτα είναι τα πιο κοινές πίτες, η πρασόπιτα είναι επίσης συγκριτικά δημοφιλής. Η γλυκύτητα του πράσου μαζί με τη φέτα είναι ένας τέλειος συνδυασμός και ένα ωραίο διάλειμμα από τα τυπικά…

Συστατικά

*1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
*1Kg πράσα, πλυμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες
*1 συσκευασία φύλλο
*½ φλιτζάνι γάλα
*250 γραμμάρια θρυμματισμένο τυρί Ανθότυρο ή Μυζήθρα
*200 γρ θρυμματισμένο τυρί φέτα
*1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
*3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
*3 αυγά
*Αλάτι
*Πιπέρι
*Ελαιόλαδο + 2 αυγά για βούρτσισμα

Πως την φτιάχνουμε τραγανή

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το πράσο-κρεμμύδι, τον άνηθο, το γάλα, το ανθότιρο, τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι για γεύση και ανακατέψτε για να ενωθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C
Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε 1 φύλλο, για να καλύψουμε το ταψί, αφήνοντάς το να ξεπεράσει το ταψί. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με το ½ από τα υπόλοιπα φύλλα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω, το μισό μείγμα , το καλύπτουμε με ένα φύλλο φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα πράσων. Διπλώστε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και αλείψτε με ελαιόλαδο.
Απλώστε από πάνω ένα φύλλο, για να καλύψετε το μείγμα του πράσου. Κόψτε με ένα μαχαίρι τυχόν φύλλα που εξέχουν από το ταψί και αλείψτε με ελαιόλαδο. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα .
Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τα αυγά για να σχηματιστεί ένα μείγμα αυγών.
Χαράξτε την επιφάνεια της πίτας με το πράσο,

ρίξτε το μείγμα με το μείγμα αυγών (εγω πασπάλισα και σπορους παπαρουνας) και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 με 40 λεπτά. 
Βγάζετε την «πρασοτυρόπιτα» από το φούρνο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Η μαμαδίσια πρασοτυρόπιτα δεν ήταν απλά ένα φαγητό.

Ήταν ένα σύμβολο ζεστασιάς, φροντίδας και αγάπης. Ήταν η επιβεβαίωση πως ό,τι και αν έκανες, η μαμά θα ήταν πάντα εκεί για να σε περιμένει με ένα ζεστό πιάτο και ένα ζεστό χαμόγελο.

Ακόμα και σήμερα, η γεύση της μαμαδίσιας πρασοτυρόπιτας φέρνει στο νου μου γλυκιές αναμνήσεις. Είναι μια γεύση που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, και που θα προσπαθώ πάντα να αναπαράγω, έστω και αν δε θα φτάσει ποτέ στην τελειότητα της μαμάς.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Σοκολάτας που αρέσει σε όλους
Επόμενο άρθροΚεμπαπ Μελιτζάνας