Γαμοπίλαφο

Η Νίκη Μηταρέα αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για το αυθεντικό παραδοσιακό έδεσμα των κρητικών γάμων 

Το γαμοπίλαφο, ένα παραδοσιακό πιάτο που κοσμεί τα γαμήλια τραπέζια στην Κρήτη, αποτελεί μια γευστική εμπειρία γεμάτη συμβολισμούς. Το λευκό ρύζι, σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας, σιγοβράζει μαζί με ζουμερό κρέας και μυρωδικά, δημιουργώντας ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο.

Τι κάνει το γαμοπίλαφο ξεχωριστό:

  • Η γεύση: Το γαμοπίλαφο έχει μια ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο συνδυασμό του κρέατος (συνήθως αρνί ή κατσικάκι), του ρυζιού, των μυρωδικών (π.χ. δάφνη, πιπέρι, κανέλα) και του ζωμού.
  • Η υφή: Το ρύζι μαγειρεύεται μέχρι να απορροφήσει τον ζωμό, δημιουργώντας μια χυλωμένη υφή που αγκαλιάζει το κρέας.
  • Η παράδοση: Το γαμοπίλαφο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής παράδοσης και συμβολίζει την αφθονία, την ευημερία και την καλοτυχία.
  • Η ποικιλία: Συνταγές για γαμοπίλαφο υπάρχουν πολλές, με διαφορετικά υλικά και τρόπους μαγειρέματος.

Για να φτιάξουμε 8 μερίδες σπιτικό γαμοπίλαφο θα χρειαστούμε

1.300 γρ. ζυγούρι κομμένα σε μερίδες
1.500 γρ. κοτόπουλο χωριάτικο, κομμένο σε μερίδες.
1 κ.σ. χοντρό αλάτι
8 λίτρα νερό κρύο
1 λίτρο νερό ζεστό
1 κούπα κρασί (οποιοδήποτε καλό λευκό ξηρό κρασί)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κούπες ρύζι
2 μέτρια λεμόνια
Ξύσμα απο 1/2 λεμονιού
1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα κρέατα και αλατίζοντάς τα με χοντρό αλάτι. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρύο νερό σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα κρέατα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αποφεύγουμε να σοτάρουμε το κρέας για να μη χάσει το χρώμα του
αλλά και για να μην αποκτήσει ο ζωμός βαριά γεύση. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα για να μη χαθούν οι υδρατμοί.
Μετά από 1 ώρα βρασμού προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε καλό ξάφρισμα σε τακτικά διαστήματα κατά το αρχικό στάδιο του βρασίματος.
Αφού τελειώσουμε με τη διαδικασία του ξαφρίσματος, αφήνουμε τα κρέατα να μαγειρευτούν 1,5-2 ώρες.
Επιδιώκουμε να μελώσουν καλά και για να το διαπιστώσουμε τσιμπάμε με πιρούνι το κρέας ‒ όταν αυτό γλιστρήσει είναι έτοιμο. Μετά από μιάμιση ώρα βρασμού προσθέτουμε το κρασί για να χαρίσει τα αρώματά του στον ζωμό.


Αφού το κρέας μελώσει και είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την κατσαρόλα, το τοποθετούμε σε πιατέλα, το αλατίζουμε, αν χρειάζεται,ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμαστεί το πιλάφι
Για το ρύζι
Ο ζωμός που έμεινε στην κατσαρόλα πρέπει να περάσει από το σουρωτήρι για να συγκρατήσει κάποια κοκαλάκια από τα κρέατα που έβρασαν.
Αφού τον σουρώσουμε, ακολουθεί το μέτρημά του για να ξέρουμε πόση ποσότητα ρυζιού θα προσθέσουμε.
Για 3 μέρη ζωμό θα χρειαστούμε 1 μέρος ρύζι μακρύκοκκο, συνήθως Καρολίνα. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 1,5 λίτρο ζωμό, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειαστεί. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε 2 κούπες ρύζι.
Το ρύζι πέφτει «σαν βροχή» στην κατσαρόλα με τον ζωμό που βράζει, ενώ με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς.

Ένα λεπτό πριν από το τέλος προσθέτουμε χυμό από τα λεμόνια. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ξύσμα από το λεμόνι  και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα για 3 λεπτά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα το ρύζι και δίπλα το κρέας. Γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: www.lifo.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια στιφάδο στη γάστρα !!!
Επόμενο άρθροΤα τρουφάκια RAFFAELLO…σας τα “φέρνουμε” σπίτι σας