Σάμαλι

Υλικά

Για τα Υγρά Συστατικά:
• 2 φλιτζάνια γιαούρτι
• 1 φλιτζάνι νερό
• ¾ φλιτζάνι λάδι
• 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τα ξηρά συστατικά:
• 2 και ½ φλιτζάνια χοντρό αλεύρι σιμιγδάλι
• 2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
• ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• Ξύσμα από 1 λεμόνι1 / 2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα 
Γαρνιτούρα:
• 8-16 λευκασμένα αμύγδαλα 
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο για λίπανση
Για το σιρόπι:
• 2 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 2 φλιτζάνια νερό
• Χυμός μισού λεμονιού
• 2 κουταλάκια του γλυκού ροδόνερο (υποκατάστατο εκχύλισμα βανίλιας )

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους  180 ° C.

Προετοιμάστε το μείγμα του ΚΕΙΚ:

Λιπάνετε με λιωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί των 25 εκ (ή μια κατσαρόλα 20 με 30 εκ) Συνδυάστε όλα τα υγρά συστατικά σε ένα μπλεντερ και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσουν.

Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά μαζί και προσθέστε τα στα υγρά συστατικά. Ανακατέψτε μαζί μέχρι να ενσωματωθούν.

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί, καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το στην άκρη για 1 ώρα, έτσι ώστε οι κόκκοι σιμιγδαλιού να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το υγρό.

Φτιάξτε το σιρόπι συνδυάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατέψτε μαζί και βράστε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατεύετε το ροδόνερο. Αφήστε κατά μέρος για να κρυώσει.

Χαράξτε το κέικ σε κομμάτια και τοποθετήστε ένα αμυγδάλιο στο κέντρο από κάθε κομμάτι.

Ψήνετε στην μέση του φούρνου για 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να χρυσήσει από πάνω και μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο του κέικ βγαίνει καθαρή.

Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και κόψτε το σε κομμάτια πλήρως.

Ρίξτε όλο το σιρόπι πάνω από το κέικ και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για να το απορροφήσει. Τυλίξτε το ταψί με πλαστικό περιτύλιγμα και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.

Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να έχετε δοασφαλίσει ότι το σιρόπι είναι σωστά διασκορπισμένο σε όλο το κέικ.

Βάλτε τα κομμάτια του κέικ σε μια παιτέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε με κάποιο παγωτό ή σαντιγύ. Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι τσάι και απολαύστε!

Προηγούμενο άρθροΜάθετε γιατί το Ριγανέλαιο είναι το Ισχυρότερο Αντιβιοτικό & πως να το Φτιάξετε!
Επόμενο άρθροΠλαστός φρεσκοψημμένη πεντανόστιμη παραδοσιακή πίτα