Σιροπιαστά Κουλούρια

Αχ, τα σιροπιαστά κουλούρια! Ένα παραδοσιακό γλυκό που ξυπνάει μνήμες παιδικών χρόνων και μας γεμίζει γλυκιά νοσταλγία. Η τραγανή υφή τους, το μελωμένο σιρόπι που τα αγκαλιάζει και η πλούσια γεύση τους, τα καθιστούν ένα ακαταμάχητο γλυκό.

Τι μου αρέσει:

  • Η ποικιλία! Σιροπιαστά κουλούρια υπάρχουν σε διάφορες μορφές, γεύσεις και μεγέθη. Μπορείτε να βρείτε σιροπιαστά κουλουράκια σκέτα, με γέμιση σοκολάτας, καρυδιού, μαρμελάδας ή ακόμα και με πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως πορτοκάλι ή σοκολάτα-μπανάνα.
  • Η ευκολία! Η συνταγή για σιροπιαστά κουλούρια είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες. Ακόμα και οι αρχάριοι μάγειρες μπορούν να τα φτιάξουν με επιτυχία.
  • Η νοστιμιά! Το σιρόπι που περιχύνεται στα κουλούρια τα κάνει ζουμερά και τραγανά, ενώ η γεύση τους είναι πλούσια και γλυκιά.

Συστατικά

Για τη ζύμη
• 50 γρ αλατισμένο βούτυρο, μαλακώστε
• 150 ml πλήρες γάλα, ζεστό
• 7 γρ ξερή μαγιά
• 75 γρ ζάχαρη άχνη
• 20 γρ ζάχαρη βανίλιας
• 30 γρ μέλι
• 1 μικρό αυγό
• 300 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Επι πλέον
• 70 γρ μαλακωμένο βούτυρο
• πλύση αυγών

Για το σιρόπι
• 250 γρ ζάχαρη άχνη
• 500 ml νερό
• 50 γρ μέλι
• 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα, το βούτυρο, ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει το βουτυρο και προσθέτουμε κα την μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα 10 λεπτά να καθίσει.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο μειγμα μαγιας, μαζί με ζάχαρη βανίλιας, ξύσμα λεμονιού, μέλι και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
Μόλις ονογενοποιηθούν κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με το αλευρι και προσθέτομε το παραπάνω μείγμα και ανακατευουμε μέχρι να πάρουμε μία κολλώδη ζύμη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Μόλις η ζύμη είναι μαλακή καια φράτη σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε λίγο την ζυμη και την βγάζουμε σε ένα αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε καλά.
Ξεκιναμε ρίχνοντας αλεύρι να την ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πλάστη στο μέγεθος ενός μικρου παραλληλόγραμμου ταψιού
Αλειφουμε την ζύμη με βουτυρο στα 3/4 της επιφάνειας της .


Διπλώνουμε την ζύμη σε προς τα μέσα της 2 στενές άκρες η μία να επικαλύπτει την άλλη και μετα προς το κέντρο. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στην ψυγείο για μισή ώρα.

 


Αλευρώνουμε το πάγκο και ανοίγουμε πάλι με το πλαστην σε παραλληλόγραμο μέγεθος μικρό ταψάκι.
Κόβουμε την ζύμη σε λωρίδες και κάθε μία λωρίδα την στρίβουμε και στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα.


Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν τα κουλούρια μας
Φτιάχνουμε το σιρόπι με νερό ζαχαρι και μελι και φλούδες απο λεμόνι.

Αλείφουμε τα κουλούρια με αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν και τα σιροπιάζουμε ….

Καλη επιτυχία

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΥγιεινό Κέικ Βρώμης με κρανμπερυ
Επόμενο άρθροΓεμιστές Ψητές πατάτες Φούρνου