Σιροπιαστή καρυδόπιτα με Σταφίδες

Η σιροπιαστή καρυδόπιτα με σταφίδες, ένα αξεπέραστο κλασικό γλυκό, αποτελεί ύμνο στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Αρώματα κανέλας και πορτοκαλιού πλημμυρίζουν την κουζίνα, ενώ η ζουμερή υφή και η πλούσια γεύση του γλυκού γαργαλούν τον ουρανίσκο.

Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει το μαλακό εσωτερικό, γεμάτο με καρύδια και ζουμερές σταφίδες, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη απόλαυσης, που ξυπνάει μνήμες και ζεσταίνει την ψυχή.

Σερβίρεται ζεστή ή κρύα, με μια δόση παγωτό ή γιαούρτι, και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Η σιροπιαστή καρυδόπιτα με σταφίδες κοσμεί κάθε τραπέζι, από οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι γιορτινά τραπέζια, προσθέτοντας μια γλυκιά πινελιά σε κάθε περίσταση.

Υλικά :

 5 αυγά
 1 φλιτζάνι ζάχαρη
 1 φλιτζάνι λάδι
 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
 1 φλιτζάνι αλεύρι
 1 μπέικιν πάουντερ (10 g)
 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
 1 φλιτζάνι σπασμένα καρύδια
 1 κουταλιά κανέλα
    
Για το σιρόπι :
 750 γρ. ζάχαρη
 500 ml νερού

Εκτέλεση:

Για το σιροπιαστό κέικ με καρύδια και σταφίδες, προθερμαίνετε πρώτα το φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις.
Χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ να αφρατέψουν καλά. Προσθέστε σιγά – σιγά το αλεύρι και στη συνέχεια όλα τα άλλα υλικά. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος μεγέθους 32.
Ψήστε περίπου 30 – 40 λεπτά στους 180 βαθμούς C. Κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δείτε αν είναι καλά ψημένο στο κέντρο (η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει καθαρή).
Προετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας νερό και ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου ή περισσότερο.
Μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο, κόβεται το κέικ σε κομμάτια και το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι καλά να πάει παντού. Άφηστε λίγη ώρα να κρυώσει και είναι έτοιμο!!!
Αυτό το κέικ αν το σερβίρετε και με μια μπάλα παγωτό είναι ιδανικό ακόμα και για γιορτινό τραπέζι!!

Καλή απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΑπολυμαντικό Σπρέι με Τεϊόδεντρο και Λεμονόχορτο
Επόμενο άρθροTo κέικ σαν καραμελέ…(Trilece)