Σμυρνέϊκα Φοινίκια

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Μια μπουκιά γεμάτη ιστορία: Τα Σμυρνέϊκα Φοινίκια, γνωστά και ως Σμυρναίικα μελομακάρονα, ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση και αξεπέραστη υφή τους. Συνδυάζοντας αγνά υλικά, παραδοσιακή συνταγή και μνήμες από τη χαμένη Σμύρνη, τα φοινίκια αποτελούν ένα γλυκό με ιδιαίτερη σημασία.

Αξεπέραστη γεύση: Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στην τέλεια ισορροπία μπαχαρικών, όπως κανέλα και γαρύφαλλο, με το πορτοκάλι και το μέλι. Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει μια μαλακή ζύμη, γεμάτη με καρύδια και πλούσια αρώματα.

Μια γλυκιά παράδοση: Η ιστορία των Σμυρνέϊκων Φοινικιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Συνδεδεμένα με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, κοσμούσαν τα τραπέζια των Σμυρναίων, προσφέροντας χαρά και ζεστασιά.

Μια γευστική εμπειρία: Σήμερα, τα Σμυρνέϊκα Φοινίκια παραμένουν ένα αγαπημένο γλυκό, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη νοσταλγία και παράδοση. Η αυθεντική συνταγή περνάει από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες και τα έθιμα της Μικράς Ασίας.

Υλικά

480 ml Ελαιόλαδο ή Ηλιέλαιο
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
120ml Κονιάκ
120 ml φρέσκος Χυμός Πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 Πορτοκάλια
1 κου γλυκού Σόδα μαγειρικής
3 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κου γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
1/4 Μοσχοκάρυδο σκόνη
2 κουτ γλυκού Μπεικιν παουντερ
1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι
360 γρ Νερό
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
480 γρ Μέλι καλής ποιότητας
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας

Για Διακόσμηση
150 γρ Καρύδια τριμμένα
50 γρ Μέλι

Εκτέλεση

Aρχικά ξεκινάμε με το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα να βράσουν για 2 λεπτά αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνουμε το ελαιόλαδο καλής ποιότητας εάν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μαζί να ομογενοποιηθούν στη συνέχεια το κονιάκ και τον χυμό πορτοκάλι που μέσα του έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τα μυρωδικά μπαχαρικά και ανακατεύουμε όλα μαζί. Σε ένα άλλο μπολ έχω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το baking powder και τα ανακατεύουμε. Τέλος τα ρίχνω στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει, προσοχή όχι πολύ ανακάτεμα διότι θα σφίξει η ζύμη μας ίσα-ίσα να ομογενοποιηθεί δίνουμε χρόνο 10 λεπτάκια να ξεκουραστεί.


Ξεκινάμε να πλάθουμε τα υπέροχα φοινίκια-μελομακάρονα σε μπαλίτσες 30 γραμμαρίων εάν θέλετε σχέδιο τα πιεζουνε στον τρίφτη. Τα τοποθετούμε στο ταψί σε λαδόκολλα. Βγαίνουν περίπου 45-50 μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 25 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμα και ψημένα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε άμεσα στο κρύο σιρόπι. Τα φήνουμε 1-2 λεπτάκια το πολύ και τα βγάζουμε από το σιρόπι. Βάζουμε σε πιατέλα να στραγγίσουν και μετά τα διακοσμούμε με μέλι και τριμμένο καρύδι.

Μόλις βγουν από το σιρόπι βάζουμε σε πιατέλα να στραγγίσουν και μετά τα διακοσμούμε με μέλι και τριμμένο καρύδι

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ σε δύο χρώματα / εύκολη συνταγή
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο Μοτζαρέλας…Ιδανικό για στιγμές που πρέπει να κάνετε εντύπωση.