Τσουρέκι Πασχαλινό Πολίτικο

Δείτε το video της Συνταγής στο τέλος της Εκτέλεσης

Υλικά

Για το προζύμι
150 γρ νερό χλιαρό
100 γρ μαγιά νωπή
250 γρ αλεύρι Σκληρό για τσουρέκι

Για τα Τσουρέκια για 3 κιλά
200 γρ βούτυρο αγελάδος
50 γρ βούτυρο πρόβειο
450 γρ ζάχαρη
250 γρ αυγά η 5 μεσαία
200 γρ γάλα πλήρες 3,5%
100 γρ χυμό Πορτοκάλι
6γρ μαστίχα τριμμένη
30 γρ Μαχλέπι
1,5 κουτ γλυκού κανέλα
Μισο κουτ γλυκού γαρύφαλλο
2 σταγόνες πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
4 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ τριμμένο
Μισό κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κιλό αλεύρι Σκληρό για τσουρέκι
Λίγο αλάτι
160 γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό

Ασπράδι αυγού για επάλειψη
Μέλι για επάλειψη
Αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

Για την επικάλυψη Σοκολάτας
350 γρ κουβερτούρα 55%
1 κου σούπας ηλιέλαιο η καλύτερα λάδι καρύδας το κάνει πιο σταθερό και γυαλιστερό
Τα βάζετε στα μικροκύματα να λιώσουν και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και καλύπτουμε το κρύο τσουρέκι!!!

Εκτέλεση:

Αρχικά, φτιάχνουμε το προζύμι για το τσουρέκι βάζοντας στο μίξερ χλιαρό νερό και μαγιά και έπειτα, τα ανακατεύουμε μέχρις ότου διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε αλέυρι και ανακατεύουμε στο μίξερ ώστε το ζυμάρι να πάρει το σχήμα μίας μπάλας. Όταν γίνει αυτό, το αφήνουμε να ‘’ξεκουραστεί’’ και εμείς ετοιμάζουμε το μείγμα του τσουρεκιού μας.

Σε πρώτη φάση, σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε το βούτυρο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, την τριμμένη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλε, το μοσχοκάρυδο,τις βανίλιες, και την κανέλα μαζί με λίγο γαρύφαλλο.( Σε περίπτωση που θέλετε να το απογειώσετε γευστικά, προσθέστε λίγες σταγόνες ελαίου πικραμύγδαλου)

Ακολούθως, βάζουμε το κατσαρολάκι σε φωτιά μέτριας έντασης, δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα, απλά να λιώσουν τα υλικά. Καθώς πέσει η θερμοκρασία του μείγματος μας, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Θέτουμε σε λειτουργία το μίξερ που βρίσκεται το πρόζυμι σε χαμηλή ταχύτητα και παίρνουμε το μειγμα και το τοποθετούμε σιγά-σιγά στο μίξερ που βρίσκεται το πρόζυμι ( έχει φουσκώσει εφόσον το αφήσαμε για λίγη ώρα ). Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα, ρίχνουμε και το αλεύρι με το λίγο αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά.
Εφόσον ενσωματωθεί και το αλεύρι, προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τώρα , αφήνουμε το τσουρέκι να χτυπιέται για περίπου 20 με 30 λεπτά έως ότου μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γαντζο του μίξερ. Όσο πιο πολύ χτυπηθεί, τόσο πιο λαχταριστό το αποτέλεσμα!

Αφού χτυπηθεί, σκεπάζουμε την αφράτη ζύμη μας με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ώστε να φουσκώσει.
Μετά από αυτό το χρονικο διάστημα, αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο με πολύ λίγο αλεύρι και έχοντας λίγο λάδι στα χέρια , ζυμώνουμε και χωρίζουμε την ζυμη σε ποσότητες ανάλογα πόσα τσουρέκια επιθυμούμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες ή σε όποιο άλλο σχήμα επιθυμείτε.

Καλό Πάσχα

Προηγούμενο άρθροΜπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο
Επόμενο άρθροΧταπόδι με κοφτό μακαρονάκι (Νηστίσιμο)