Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο “ψευτοσφολιάτα”

Αυτή η σπανακοτυρόπιτα με “ψευτοσφολιάτα” είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα. Η ζύμη είναι εύκολη στην παρασκευή και μοιάζει με σφολιάτα, χωρίς όμως να χρειάζεται πολύ χρόνο ή κόπο. Η γέμιση με σπανάκι και τυρί είναι πλούσια και γευστική, ενώ η πίτα ψήνεται μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Τι μου άρεσε:

  • Η ζύμη: Η “ψευτοσφολιάτα” ήταν εύκολη στην παρασκευή και φούσκωσε υπέροχα στο ψήσιμο. Ήταν τραγανή εξωτερικά και αφράτη εσωτερικά.
  • Η γέμιση: Η γέμιση με σπανάκι και τυρί ήταν πλούσια και γευστική. Το σπανάκι ήταν σωστά μαγειρεμένο, χωρίς να είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό.
  • Η συνολική γεύση: Η πίτα ήταν πεντανόστιμη! Η τραγανή ζύμη, η γευστική γέμιση και η τέλεια ισορροπία αλατιού και πιπεριού έκαναν αυτή τη σπανακοτυρόπιτα ανάρπαστη.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα υλικά, όπως μανιτάρια, κρεμμύδι, πράσο ή πιπεριές.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και άλλο είδος τυριού, όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή γκούντα.
  • Μπορείτε να αλείψετε την πίτα με αυγό πριν την ψήσετε για να γίνει ακόμα πιο λαχταριστή.

Συνολικά:

Αυτή η σπανακοτυρόπιτα με “ψευτοσφολιάτα” είναι μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή που θα λατρέψετε όλη η οικογένεια. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Τι θα χρειαστούμε…

Για ταψί Νο 42

Για την ζύμη
1 ποτήρι νερού (250 ml) χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σούπας ξύδι
10 γ. μπέκιν πάουντερ
50 γ. ελαιόλαδο
700 γ. αλεύρι μαλακό
Για την γέμιση
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πράσο το λευκό μέρος μόνο, ψιλοκομμένο
3 αυγά
500 γ. τυρί φέτα
Αλάτι και πιπέρι
Ακόμη
250 γ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, όχι soft
Νισεστέ που θα σας βοηθήσει στο άνοιγμα των φύλλων
Για πιο ελαφριά εκδοχή
Σε περίοδο νηστείας ή ακόμη αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο στο ζυμάρι. Όσον αφορά την γέμιση μπορείτε να μην βάλετε αυγά και τυρί αλλά να ενισχύσετε τη γεύση και τα αρώματά της προσθέτοντας φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο ή δυόσμο.

Πώς θα την φτιάξουμε…

Για την ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι λείο και μαλακό που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ ή της λεκάνης που ζυμώνουμε. Βέβαια, επειδή το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά, καλά είναι να μην ρίχνουμε όλη την ποσότητα με την μία αλλά να κρατάμε λίγο για το τέλος. Υπάρχει περίπτωση να γίνει το ζυμάρι μας με λιγότερο αλεύρι οπότε να μην το χρειαστούμε όλο. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 2 ώρες έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο ελαστικό και εύπλαστο. Σ΄αυτό το διάστημα, ετοιμάζουμε την γέμιση έτσι ώστε να έχει κρυώσει όταν έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με την βοήθεια του πλάστη. Αλείφουμε με βούτυρο όλη την επιφάνεια και κάνουμε τα εξής διπλώματα…
Βάζουμε τα δύο διπλωμένα ζυμαράκια στο ψυγείο για μισή ώρα έτσι ώστε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί το βούτυρο.

Όταν γίνει αυτό, ανοίγουμε το ένα φύλλο και το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε την γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και την κλείνουμε γύρω γύρω. Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια, την κόβουμε σε κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις ή στους 160 C στον αέρα, όπου δηλαδή ψήνει καλύτερα ο φούρνος σας, μέχρι να ροδοκοκκινήσει, περίπου 40-45΄.
Για την γέμιση
Σε μία κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να μαραθεί, να χάσει την όγκο του και τα υγρά του. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα λίγο, απλά να έχει ανακατευτεί ο κρόκος με το ασπράδι και τρίβουμε την φέτα. Προσοχή με το αλάτι γιατί η φέτα είναι αλμυρή.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Φωτογραφίες της εκτέλεσης μπορείτε να βρείτε στο cookeatup.com

 

Προηγούμενο άρθροΜουσακάς Παραδοσιακός με Πατάτα
Επόμενο άρθροΜπισκοτάκια με κακάο…σε 10 λεπτά