Σπιτικό Χριστουγεννιάτικο κέικ Πανετόνε

Συστατικά

150ml γάλα, ζεστό
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά
100g ζάχαρη άχνη
3 αυγά ελεύθερης βοσκής, χτυπημένα
175g βούτυρο, λιωμένο
3 κουταλιές της σούπας κρασί υμίγλυκο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
500γρ λευκό αλεύρι, επιπλέον για πασπάλισμα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150g σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι ή μπράντυ
75g ζαχαρωμένη φλούδα έτοιμη ψιλοκομμένη
λάδι, για λίπανση

Για απο πάνω
1 αυγό ελεύθερης βοσκής, χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα
ζάχαρη άχνη, για ξεσκόνισμα

Μέθοδος

Βάλτε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ και χτυπήστε ελαφρά μαζί.
Χτυπάμε τη ζάχαρη και τα αυγά μαζί σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να ενσωματωθούν καλά και ελαφριά.
Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο, το κρασί και το εκχύλισμα βανίλιας.
Τοποθετήστε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ με έναν ανεξάρτητο ηλεκτρικό μίξερ εφοδιασμένο με γάντζο ζύμης.
Προσθέστε το μείγμα ζύμης και γάλακτος, μαζί με το μείγμα χτυπημένου αυγού και ζυμώστε για 10 λεπτά με πολύ χαμηλή ταχύτητα.


Καλύψτε και αφήστε το να φουσκώσει σε ένα ζεστό ξηρό μέρος (κοντά στο καλοριφέρ ή χλιαρό φούρνο), μέχρι να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος, το οποίο θα διαρκέσει περίπου  1:30 ώρες.

Εν τω μεταξύ, βυθίστε τώρα τις σταφίδες στον χυμό πορτοκαλιού ή στο κονιάκ.
Ζυμώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, και ανακατέψτε στις εμποτισμένες σταφίδες
και τη ζαχαρωμένη φλούδα και ζυμώστε ελαφρά για 3-4 λεπτά. Η ζύμη θα είναι μαλακή και
κολλώδης, οπότε λαδώστε καλά τα χέρια σας για να την χειριστείτε.


Ισομοιράζουμε την ζύμη σε 2 καλά  βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15Χ13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

Καλύψτε και αφήστε το να φουσκώσει για 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ξανά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C / αέριο 4.
Βουρτσίστε το πάνω μέρος του panettone με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε πάνω από τα αμύγδαλα.


Ψήνουμε για περίπου 55 λεπτά  χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Μεταφέρετε σε μια βάση να κρυώσει. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε.

Πως φτιαχνουμε μία φόρμα Παντετόνε ή αγοράστε έτοιμη

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο Φρικασέ με μαρούλια
Επόμενο άρθροTo Χοιρινό Ρολό της Κυριακής!