Σπλήνα λαδορίγανη

Η σπλήνα λαδορίγανη αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με πλούσια γεύση και αρώματα. Η σπλήνα, ένα συκωτάκι με ιδιαίτερη υφή και γεύση, μαγειρεύεται με φρέσκια ρίγανη, λεμόνι , σκόρδο και ελαιόλαδο, δημιουργώντας ένα χορταστικό και γευστικότατο αποτέλεσμα.

Γεύση:

  • Η σπλήνα έχει μια ελαφρώς γήινη γεύση που θυμίζει συκώτι, η οποία όμως ισορροπείται τέλεια από τα αρώματα της ρίγανης, του σκόρδου και του κρεμμυδιού.
  • Η ρίγανη προσδίδει μια δροσερή και πικάντικη νότα, ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι δίνουν βάθος και γήινη γεύση.
  • Το ελαιόλαδο δένει όλα τα υλικά μαζί και προσθέτει μια υπέροχη υφή στο πιάτο.

Υφή:

  • Η σπλήνα έχει μια μαλακιά και τρυφερή υφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο απολαυστική με το μαγείρεμα.

Πλεονεκτήματα:

  • Η σπλήνα λαδορίγανη είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο.
  • Περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Είναι ένα οικονομικό πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα και γρήγορα.

Μειονεκτήματα:

  • Η σπλήνα μπορεί να έχει μια ελαφρώς μεταλλική γεύση που δεν αρέσει σε όλους.
  • Η ρίγανη μπορεί να είναι αρκετά πικάντικη για κάποιους.

Συνοψίζοντας:

Η σπλήνα λαδορίγανη αποτελεί ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Η ιδιαίτερη γεύση της σπλήνας ισορροπείται τέλεια από τα αρώματα της ρίγανης, του σκόρδου και του λεμονιου, ενώ η μαλακιά υφή της σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά

Μία μικρή σπλήνα μοσχαρίσια 800 με 1000 γρ.
4-5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
χυμό από 1 λεμόνι
ένα ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
100 γραμμάρια λάδι

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τη βάζουμε στη φωτιά .
Μόλις ζεσταθεί το λάδι βάζουμε τη σπλήνα μέσα κομμένη σε δύο κομμάτια και την σοτάρουμε 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε το σκόρδο και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι τη ρίγανη και δύο ποτήρια νερό. Σιγοβράζουμε τη σπλήνα για περίπου μία με μιάμιση ώρα.
Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ο χρόνος παρασκευής είναι γύρω στα 20 λεπτά.
Ελέγχουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειαστεί μπορεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα νεράκι.
Όταν μαλακώσει η σπλήνα προσθέτουμε στο τέλος το λεμόνι. Μπορούμε να τη συνοδέψουμε με ρύζι basmati η πατάτες τηγανιτές.

Καλή σας όρεξη

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες Μπακαλιάρου
Επόμενο άρθροΤας Κεμπάπ σβησμένο σε κρασί…με ρύζι