Στριφτή τυρόπιτα

Αχ, η στριφτή τυρόπιτα! Μια αγαπημένη λιχουδιά, γεμάτη με πλούσια γεύση και αξεπέραστη υφή. Ας βουτήξουμε στα μυστικά της:

Η ζύμη: Σπιτική ή έτοιμη, η ζύμη παίζει καίριο ρόλο. Χωριάτικο φύλλο, τραγανό κρούστας, ή ακόμα και ζύμη για πίτες, ό,τι κι αν επιλέξετε, φροντίστε να είναι λεπτή και εύπλαστη.

Η γέμιση: Φέτα θρυμματισμένη, τυριά τριμμένα, μυρωδικά και μπαχαρικά, όλα συνθέτουν ένα γευστικό μωσαϊκό. Πειραματιστείτε με διαφορετικά τυριά, προσθέστε μανιτάρια, πιπεριές, ή ακόμα και λουκάνικα για μια πιο πλούσια εκδοχή.

Το τύλιγμα: Η στριφτή τυρόπιτα ξεχωρίζει από την τέχνη του τυλίγματος. Κάθε φύλλο αλείφεται με βούτυρο, τυλίγεται σφιχτά, και ύστερα στρίβεται σε σαλιγκάρι. Μία ωραία πλεξούδα ή ένα στρογγυλό μπουρεκι, η επιλογή είναι δική σας!

Το ψήσιμο: Σε προθερμασμένο φούρνο, η τυρόπιτα χρυσαφίζει και αποκτά αυτή την ακαταμάχητη τραγανότητα. Μία πινελιά με αυγό χαρίζει γυαλιστερή όψη και ακόμα πιο λαχταριστή εμφάνιση.

Η απόλαυση: Ζεστή ή κρύα, η στριφτή τυρόπιτα αποτελεί ιδανικό σνακ, πρωινό, ή ακόμα και ορεκτικό. Συνδυάστε την με τσάι, καφέ, ή ακόμα και κρασί για μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά:

  • 8 φύλλα για πίτα
  • 8 αβγά μεσαία
  • 800 γρ. φέτα (πιπεράτη – πικάντικη κατά προτίμηση)
  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για την επάλειψη των φύλλων
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά και προσθέτουμε το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε τη φέτα στο χέρι μας πάνω από το μπολ και την θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή δύο μεσαία (30 εκ. περίπου). Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα. Επίσης στρώνουμε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε (απαραίτητο εργαλείο για την τεχνική που θα ακολουθήσει). Τοποθετούμε πάνω από τη λαδόκολλα ένα φύλλο με τη λαδόκολλα να εξέχει λίγο από την πιο κοντινή (παράλληλα) σε εμάς πλευρά. Με ένα πινέλο ρίχνουμε ελαιόλαδο, πεταχτά, να πάει σε όλο το φύλλο.
Διπλώνουμε λίγο (3-5 εκ.) την αρχή του φύλλου που είναι παράλληλα με εμάς. Με ένα κουτάλι παίρνουμε γέμιση και τη βάζουμε απλωτά μέχρι τη μέση του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο τα πλαϊνά για να μην φεύγει η γέμιση καθώς θα τυλίγουμε το φύλλο.

Διπλώνουμε την αρχή του φύλλου μαζί με τη γέμιση με το χέρι φέρνοντάς το δύο στροφές. Στη συνέχεια πιάνουμε την λαδόκολλα και την ανασηκώνουμε. Το φύλλο αρχίζει να ρολάρει (διπλώνεται μαζί με τη γέμιση) όσο σηκώνουμε τη λαδόκολλα πιο ψηλά. Το δίπλωμα των φύλλων σε μπαστούνι με τη γέμιση γίνεται παιχνιδάκι!
Πιάνουμε το μπαστούνι και με τα δυο μας χέρια και το τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία γεμίζοντας ένα ένα τα φύλλα και τοποθετώντας τα στο ταψί ξεκινώντας από το τέλος του προηγούμενου και τυλίγοντας γύρω γύρω. Έτσι στο τέλος θα σχηματιστεί ένας μεγάλος σαλίγκαρος.

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε τρίγωνα κομμάτια πιέζοντας ελαφρά χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Αλείφουμε την τυρόπιτα με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 200° C πάνω κάτω τοποθετώντας το ταψί στη 2η σχάρα από κάτω μέχρι να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε εάν έχει ροδίσει και στον πάτο. (Αν θα πάρει ωραίο χρώμα εξαρτάται από τον φούρνο και το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε). Ίσως χρειαστεί στο τέλος να ψήσετε για μερικά λεπτά μόνο κάτω για να έχετε την τέλεια καλοψημένη και τραγανή στριφτή τυρόπιτα. Κόβουμε την τυρόπιτα σε ωραία τρίγωνα κομμάτια στα σημεία που την είχαμε χαράξει πριν ψηθεί.

Πηγη: athensmagazine.gr Εικόνες: kopiaste.info

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα λαχανικών με πεστο ντομάτας (Νηστίσιμο)
Επόμενο άρθροΓίγαντες “Στιφάδο” (Πεντανόστιμοι και Μερακλίδικοι)