Ισλί

Το ισλί (ή ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων

Υλικά

για τη ζύμη

500 γρ. φυτικό βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αμμωνία
1 κιλό αλεύρι
για τη γέμιση
200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
3 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο

για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1½ ποτήρι νερό
λίγο λεμόνι στυμμένο

Εκτέλεση

Στην αρχή χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν, και στο τέλος βάζουμε σιγά-σιγά το αλεύρι – όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.
Μόλις είναι έτοιμη, βάζουμε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες. Τις πατάμε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζουμε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνουμε λίγη να περισσέψει για μετά.
Τότε σιγά-σιγά τα κλείνουμε σαν πουγκάκια.

Στη συνέχεια τα «κεντάμε», με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά μας, κάνουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει.
Τα βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο ή με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 25΄ στους 180°C.
Θα τα βγάλουμε όταν πια έχουν φουσκώσει και ροδίσει.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7΄. Αν δούμε το σιρόπι να πήζει, βάζουμε λίγο νερό να αραιώσει και περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Μέχρι να γίνει το σιρόπι, τα ισλί θα έχουν κρυώσει. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και ξεκινάμε να τα τρώμε… Όσο πιο ζεστά, τόσο πιο ωραία!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

 

Ισλι της Ανατολής….Ποντιακό Γλυκό

Από τον Γιώργο Γαλακτιδη, μπουγατσοποιό στη Νέα Καρβάλη, Καβάλας

Υλικά

περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
1 ποτηρι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1 κγ. σόδα
1 κγ. μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι σησαμέλαιο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού
1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ. κανέλα
1/2 κγ. γαρίφαλο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι Θυμαρίσιο
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
1 κγ. χυμό πορτοκαλιού
μισό ξυλάκι κανέλας

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

1 ποτήρι καρύδια χοντροτριμμένο

Τρόπος Παρασκευής

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά.
• Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε μαζί μετο ξύσμα στο μίξερ, συνεχιζοντας να χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα.
• Στο λικέρ πορτοκαλιού διαλύουμε με ένα πιρούνι το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα μας.
• Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας. Σημείωση: Ισως χρειαστείκαι λίγο παραπάνω ή λιγότερο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
• Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστει’» σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
• Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανελα και το γαρίφαλο.
• Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και παίρνουμε ένα βολάκι ζύμης σαν καρύδι- Το πιέζουμε με το χέρι μας να γίνει πλακουτσωτό, το πατάμε ελαφρά να ανοίξει στη μέση για να το γεμίσουμε με λίγο καρύδι και κλείνουμε τη ζύμη. Το σχήμα του θα είναι τρίγωνο.
• Τα γυριζουμε από την άλλη μεριά και με ένα τσιμπιδάκι κάνουμε σχήματα τραβώντας τη ζύμη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον τρίφτη του τυριού για ευκολία.
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί «στρώνουμε» τα ισλί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20-30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.
• Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να «δέσει».
• Με τρυπητή κουτάλα «περνάμε» τα ισλί από το σιρόπι, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλιζουμε με καρύδι.
Αρώματα και όνειρα ανατολίτικα!

 

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο αγριογούρουνο ψητό στο φούρνο
Επόμενο άρθροΜικρασιάτικα σουσαμοπιτάκια της γιαγιάς