Τα μπακλαβαδάκια της γιαγιάς εξ ανατολής

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε… Χρυσαφένια μπακλαβαδάκια, τραγανά στο εξωτερικό και ζουμερά στο εσωτερικό, σιροπιασμένα με αρωματικό σιρόπι. Κάθε μπουκιά, μια έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων που ξυπνούν μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια και τα ζεστά χέρια της γιαγιάς.

Αυτά είναι τα μπακλαβαδάκια , μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά, φέρνοντας μαζί της την ιστορία και τις παραδόσεις της Ανατολής. Φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι, με τα πιο αγνά υλικά, τα μπακλαβαδάκια αυτά αποτελούν ένα γλυκό ποίημα γεμάτο νοστιμιά.

Η τραγανή ζύμη, φτιαγμένη με βούτυρο και αλεύρι, αγκαλιάζει τρυφερά την πλούσια γέμιση από καρύδια, κανέλα και γαρύφαλλο. Το αρωματικό σιρόπι,  έρχεται να δέσει αρμονικά όλα τα υλικά, χαρίζοντας στα μπακλαβαδάκια μια γλυκιά και δροσιστική γεύση.

Κάθε μπακλαβαδάκι είναι μοναδικό, φτιαγμένο με μεράκι και φροντίδα. Το σχήμα τους, μικρά και χαριτωμένα, θυμίζει μπουκίτσες απόλαυσης που λιώνουν στο στόμα.

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα, με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, και αποτελούν το ιδανικό κέρασμα για κάθε περίσταση.

Κλείστε τα μάτια σας και δαγκώστε ένα μπακλαβαδάκι. Αφήστε τη γεύση και το άρωμα να σας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο γεμάτο γλυκιά νοστιμιά και ζεστές αναμνήσεις.

Απαραίτητα προϊόντα:

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά λάδι
1 κύβος μαγιάς
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
250 ml ζεστό γάλα
1 κουταλιά ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
λεύρι όσο απορροφά (ρίχνουμε μετα χουφτα χουφτα)

Για την γέμιση
350 γρ. καρύδια
120 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 ½ κουτ. γλ. κανέλα
½ κουτ. γλ. γαρύφαλλο
200 γρ. Χωριό Βιολογικό Βούτυρο Αγελάδος

Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιου νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Βαζουμε στην λεκανη την μαγια, την ζαχαρη, και το γαλα και τα ανακατευουμε με συρμα!
Ριχνουμε το σπορελαιο και το αλάτι, και ανακατευουμε με το συρμα!
Ανακατέψτε το αλεύρι  με τη σόδα και φτιάξτε ένα κενο στην μεση. Βάλτε το μείγμα μαγιάς και το ξύδι σε αυτό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη (το αλεύρι λιγο λιγο). Αφήστε σε ζεστό μερος σκεπασμενη να διπλασιαστεί σε ογκο για καμια ώρα.

Τρίβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.
Στη συνέχεια ανοίξτε σε μια λεπτή κρούστα(φύλλο) και αλειψτε με βούτυρο. Βάλετε μια γέμιση μείγματος καρυδιών. Κυλήστε σε ρολό. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψι.

Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσουν εντελώς. Η πίτα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποθηκευτεί για έως και 3 εβδομάδες σε δροσερό μέρος.
Ετοιμάστε το σιρόπι θερμαίνοντας το νερό και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλοι. Η ρευστότητα πρέπει να είναι μικρότερη από το σιρόπι μπακλαβά. Προσθέτουμε τη βανίλια και ρίχνουμε πάνω απο την κρυα πιτα.

Καλή όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΈνα εύκολο Κέικ με κρέμα σοκολάτα και σταφίδες
Επόμενο άρθροΤηγανιτές γεμιστές πιπεριές με τόνο και αρώματα της μεσογειακής κουζίνας