Κρητικά σκαλτσούνια

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Για τη ζύμη:
450-500 gr περίπου 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 gr 1 φλιτζάνι ζάχαρη
400 ml ή 1 & 2/3 φλιτζανιού φυτικό λάδι (οποιουδήποτε είδους)
120 ml ή ½ ποτήρι λευκό κρασί
¼ κγ. σκονη Γαρύφαλλο
¼ κγ Αλατι
1 κγ. Μπέικιν πάουντερ

Για  τη γέμιση:
70 gr 0,5 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
3 κουταλιές της σούπας σπιτική μαρμελάδα Μανταρίνι ή Πορτοκάλι
¼ κγ Γαρύφαλλο

Για γαρνιτούρες:
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα
Ροδόνερο

ΜΕΘΟΔΟΣ:

Α. Ξεκινήστε κάνοντας το γέμισμα:
1. Σε ένα μπολ με ψιλοκομμένα καρύδια, προσθέστε την κανέλα και την σπιτική μαρμελάδα.
Ανακατέψτε τα καλά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν ένα παχύ, κολλώδες μείγμα και αφήστε στην άκρη
Β. Παρασκευάστε τη ζύμη για τα Σκαλτσούνια:
2. Ρίξτε τη ζάχαρη σε ένα δοχείο ανάμιξης. Προσθέστε το αλάτι, τα γαρύφαλλα και το λάδι.
3. Αρχίστε να τα χτυπάτε με ένα μίξερ χειρός για 1 ‘.
4. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το αλεύρι 450 gr στο μείγμα.
5. Επιπλέον, ρίχνουμε το κρασί στη ζύμη.

6. Προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι και ελέγξτε αν η ζύμη είναι έτοιμη για τη διαμόρφωση των σκαλτσούνιων. Εάν είναι κολλώδες προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι.
7. Συμβουλή: Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά μαλακή για να διαμορφωθεί σε σχήμα αλλά όχι πολύ μαλακή και όχι κολλώδης !!
8. Προς το τέλος, ζυμώστε τη ζύμη λίγο με τα χέρια σας. Θα πρέπει να την αισθάνεστε λιπαρή και μαλακή, παρόμοια με τα μελομακάρονα

9. Τέλος, προσθέστε το μπεικιν παουτερ και ανακατέψτε τη ζύμη. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 ‘.
Γ. Ετοιμάστε τα Σκαλτσούνια:
10. Πάρτε μια κουταλιά ζύμης στην παλάμη σας. Πατήστε το για να το κάνετε ένα επίπεδο κύκλο.
11. Πάρτε μια κουταλιά της νόστιμης γέμισης και τοποθετήστε στη μέση της μικρής ζύμης.
12. Διπλώστε την ζύμη στη μέση για να κάνετε το σχήμα και πιέστε τα άκρα του μαζί για να τα σφραγίσετε. Τοποθετήστε το έτοιμο σκαλτσούνι σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
13. Επαναλάβετε για όλη τη ζύμη και την γέμιση. Εάν η ζύμη σπάσει λίγο, είναι εντάξει,
αυτό θα δώσει την τραγανότητα όταν ψηθεί. Απλά πιέστε τη ζύμη λίγο περισσότερο και διαμορφώστε την την με τα δάχτυλά σας.
14. Αυτή η συνταγή κάνει περίπου 25 κομμάτια .

Δ. Χρόνος ψησίματος:
15. Ψήστε τα σκαλτσούνια σε ένα προθερμαινόμενο φούρνο 180 C για 28′-30 ‘ή μέχρι να αρχίσουν να γίνονται κιτρινωπά (όχι χρυσά !!).
16. Μέσα από το ψήσιμο, στρέψτε τους δίσκους προς τα έξω.

17. Μετά από περίπου 30 ‘τα Σκαλτσούνια πρέπει να είναι έτοιμα!
18. Ας τα ελέγξουμε!
19. Αφαιρέστε από το φούρνο και τοποθετήστε σε δύο δίσκους. Αμέσως ενώ είναι πολύ ζεστά, τα πασπαλίζουμε με αρκετό ροδόνερο.
20. Στη συνέχεια αφήστε τα να κρυώσουν και να απορροφήσουν το ροδονερο για 10 ‘.
Ε. Διακόσμηση:
21. Τοποθετήστε τη ζάχαρη σε ένα βαθύ μπολ. Βυθίστε κάθε σκαλτσούνι στη ζάχαρη άχνη,
γυρίζοντας το έτσι ώστε η ζάχαρη να κολλήσει γύρω από την υγρή επιφάνεια.

22. Τοποθετήστε τα σε μια διακοσμητική πιατέλα (ίσως με ένα πετσέτα). Επαναλάβετε για όλα τα Σκαλτσούνια.
23. Πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε λίγο περισσότερο ζάχαρη άχνη και κάποια κανέλα από πάνω! Ετοιμα!

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓλυκό Ψυγείου με μους σοκολάτας και σαβαγιαρ
Επόμενο άρθροΜπουρεκάκια με Ντομάτα καί Μελιτζάνα