Υλικά

Παντεσπάνι ζεστού γάλακτος
1 1/3 κούπες (133γρ) κοσκινισμένο μαλακό αλεύρι
1 ¼ κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. αλάτι
½ κούπα (120ml) γάλα πλήρες
4 κ.σ (55 γρ) βούτυρο
3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
¾ κούπας (150γρ) ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Γέμιση – Κρέμ πατισερί
3 κρόκοι (από μεγάλα αυγά)
¼ κούπας (50γρ) ζάχαρη
2 κ.Σ. (15 γρ) κορν φλάουρ
1 κούπα (240ml) πλήρες γάλα
1 κ.σ (15 γρ) βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κούπας (60ml) κρέμα γάλακτος
Γλάσο σοκολάτας
120 γρ κουβερτούρα (50% κακάο)
110ml κρέμα γάλακτος
¾ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση /κρεμ πατισερί.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ.
Ζεσταίνουμε το γάλα ίσα μέχρι να αρχίζει να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/3 κούπας του ζεστού γάλακτος στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους στο κατσαρολάκι με το γάλα, το βάζουμε σε μεσαία ψηλή θερμοκρασία να έρθει σε βρασμό, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Το αφήνουμε να βράσει και να πήξει, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα για να μην κολλήσει στον πάτο, για 1 λεπτό περίπου. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα της κατσαρόλας, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Αμέσως περνάμε την κρέμα από μια σήτα και στο τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να αγγίζει την επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να κρυώσει τελείως και να σφίξει.

Παντεσπάνι (ζεστού γάλακτος)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκατ. (χρησιμοποίησα 2 ταψιά για να μην χρειαστεί να το κόψω πριν την συναρμολόγηση).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι δυο φορές και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, χρησιμοποιώντας το σύρμα χτυπάμε τα αυγά σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατεύουν, για 1 λεπτό περίπου. Με το μίξερ να δουλεύει, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να αφρατέψει (περίπου 6 λεπτά). Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το 1/3 του αλευριού στην επιφάνεια του μείγματος διπλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι, σε δύο προσθήκες.
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο πάλι μέχρι να κάψει και το προσθέτουμε όλο μαζί στο μείγμα του κέικ και διπλώνουμε με μια σπάτουλα όπως πριν (χωρίς να το παρακάνουμε).
Το ρίχνουμε στο ταψί/ταψιά που προετοιμάσαμε στην αρχή και το ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ή 18-20 λεπτά αν το μοιράσετε σε δύο), μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα (δοκιμάζετε και με μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή).
Το αφήνουμε για λίγο στο ταψί και μετά το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια σχάρα όπου το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Γλάσο σοκολάτας
115γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, με 50% κακάο
110 ml κρέμα γάλακτος
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ίσα μέχρι να έρθει σε βρασμό και την ρίχνουμε στα κομμάτια σοκολάτας. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα τελείως και να είναι λείο και γυαλιστερό στο μείγμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια της σοκολάτας με μια μεβράνη και το αφήνουμε για 10 λεπτά, να κρυώσει.

Συναρμολόγηση
Αν έχουμε ψήσει ένα παντεσπάνι, το κόβουμε στα 2 με ένα μαχαίρι ψωμιού.
Χτυπάμε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα, με το σύρμα, την κρέμ πατισερί με το ¼ κούπας κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να στέκεται.
Τοποθετούμε το πάνω μέρος του κομμένου κέικ στον πάτο (η κομμένη πλευρά να ακουμπά στον δίσκο σερβιρίσματος). Απλώνουμε την χτυπημένη κρέμα, αφήνοντας κενό 1-2 εκατοστών στις άκρες για να μην τρέξει και καπακώνουμε με το άλλο κομμάτι, βάζοντας την κάτω πλευρά (του πάτου που ψήθηκε στο ταψί) πάνω. Το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο, για μισή ώρα τουλάχιστον, να σφίξει η κρέμα.
Αν έχουμε ψήσει 2 παντεσπάνια, βάζουμε σαν καπάκι το κάτω μέρος, που είναι πιο λείο (λόγω βιασύνης έβαλα την πάνω μεριά από πάνω, η οποία δεν έχει λεία επιφάνεια).
Περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας και αν χρειαστεί σπρώχνουμε με ένα κουτάλι τις άκρες για να πέσει το γλάσο και να ωραίο σχέδιο. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει λίγο πριν το σερβίρουμε. Το φυλάσσουμε στο ψυγείο καλά καλυμμένο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚέικ με buttermilk (ξινόγαλα) και γέμιση κανέλας…είναι ΤΕΛΕΙΟ
Επόμενο άρθροΛουκουμάδες Μήλου