Χατσαπούρι

Η γεωργιανή τυρόπιτα, αλλιώς γνωστή ως χατζαπούρι, αποτελεί μια γαστριμαργική απόλαυση που συνδυάζει την απλότητα στην παρασκευή με την αξεπέραστη νοστιμιά. Η ζύμη της, αφράτη και εύκολα διαχειρίσιμη, αγκαλιάζει μια πλούσια γέμιση τυριού, δημιουργώντας ένα πιάτο που δελεάζει κάθε ουρανίσκο.

Η ευκολία της συνταγής την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να γευτούν αυθεντικές γεύσεις χωρίς να ξοδέψουν υπερβολικό χρόνο στην κουζίνα.

Ωστόσο, η γοητεία του χατζαπούρι δεν περιορίζεται μόνο στην απλότητα. Η πληθωρική γέμιση τυριού, λιωμένη και ζεστή, προσφέρει μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία. Κάθε μπουκιά απογειώνεται από την αρμονική συνύπαρξη αλμυρών και τυρένιων γεύσεων, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση που καλεί για επαναλαμβανόμενες δοκιμές.

Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο σνακ, είτε για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, το χατζαπούρι αποτελεί μια ασυναγώνιστη επιλογή. Η ευκολία, η νοστιμιά και η αυθεντικότητά του το καθιστούν ένα πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

 

Συστατικά:

Γιαούρτι- 250 ml
Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
Αυγό – 1 τεμ.
Σόδα – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
Αλεύρι – 2-2,5 ποτηρια.
Ανθότυρο – 200 g
Τυρί φέτα – 200 g
Βούτυρο στη γέμιση – 50 g στη γέμιση
Βούτυρο – για το άλειμμα των πίτας
Μαύρο αλεσμένο πιπέρι – 2 πρέζες

Μαγείρεμα:

1. Ετοιμάστε τα υλικά.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ (περίπου 2 φλιτζάνια). Ρίξτε γιαουρτι, προσθέστε σόδα, αλάτι, αυγό. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Μην ζυμώνετε πολύ την ζύμη, μόλις σταματήσει να κολλάει, τότε είναι έτοιμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε προς το παρόν.

3. Για τη γέμιση, συνδυάστε το ανθότυρο με τριμμένο τυρί φετα και τριμμένο βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι. Η γέμιση είναι έτοιμη.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη. Τυλίξτε κάθε μέρος σε μια μπάλα. Χωρίζουμε τη γέμιση σε περίπου 8 μέρη. Ανοιγουμε λιγο την μπαλα και βάζουμε λίγη από τη γέμιση σε καθε μπαλα.
5. Κλεινουμε τα πλαϊνά της πιτας σε πουγκί έτσι ώστε η γέμιση να κρυφτεί εντελώς μέσα. Ανοίγουμε απαλά την πιτα με έναν πλάστη, ώστε το πάχος του να είναι περίπου
1 εκ.

6. Τηγανίζουμε το χασαπουρι σε ένα καθαρό, στεγνό τηγάνι αντικολλητικο και στις δύο πλευρές.
7. Λιπάνετε κάθε πιτα με βούτυρο. Τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΗ τέλεια λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα: Εύκολη, γρήγορη και χωρίς μίξερ!
Επόμενο άρθροΗ Σούπα των βουνήσιων…την δοκιμάσαμε σε μια ταβέρνα στ’ Αγραφα