O Χριστουγεννιάτικος Κορμός  (8 μερίδες)

Υλικά:

-4 αυγά
-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-1/2 φλιτζάνι αλεύρι
-1/2 φλιτζάνι κορν φλαουρ
-1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

-500 γραμμάρια Dulce de leche (καραμέλα γάλακτος)
-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Παρασκευή:

1.- Σε ένα μπολ προσθέστε 4 ασπράδια αυγού και χτυπήστε για 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε για 2 λεπτά για να πάρετε μια σταθερή μαρέγκα.
Προσθέστε τους κρόκους αυγών στη μαρέγκα και κτυπήστε για 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ και το κορν φλαουρ και ενσωματώστε με ένα μίξερ ή μαριζ από κάτω προς τα πάνω με αργές κινήσεις περιτυλίγματος έως ότου ενσωματωθούν πλήρως, αποφύγετε να χτυπήσετε το μείγμα.
3.- Σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέχρι να γεμίσει η φόρμα. Απλώστε σε ομοιόμορφο στρώμα (25x40cm).
Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 15-18 λεπτά μέχρι να ροδίσει (με μία οδοντογλυφίδα ελέγξτε εάν ψήθηκε στη μέση).
Αφαιρέστε από το φούρνο και βγάλτε το σε ένα άλλο φύλλο χαρτιού. Ξεφλουδίστε το φύλλο που πήγε στο φούρνο, κόψτε τις οδοντωτές άκρες με ένα μαχαίρι και τυλίξτε χρησιμοποιώντας το νέο φύλλο. Αφήστε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, ξετυλίξτε και απλώστε το Dulce de leche καλύπτοντας ολόκληρο το κέικ. Εάν είναι πολύ παχύ και δύσκολο να εξαπλωθεί, θερμάνετε το dulce de leche για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων.
7.-Απλώστε κρεμα καραμελα απ εξω και καλύψτε με ψιλοκομμένα καρύδια ή απλώς πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη καρύδα.
Κόψτε και σερβίρετε.

Συμβουλές:
-Αν θέλετε ένα υγρό κέικ μπορείτε να το υγράνετε με ένα σιρόπι (1/2 φλιτζάνι ζάχαρη διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι νερό).
-Μπορείτε να το γεμίσετε με μαρμελάδα, κρέμα με φρούτα, ganache, Nutella, κρέμα μόκα κ.λπ.
-Αν θέλετε αφού γεμίσετε το κέικ, βάλτε στο ψυγείο το για να σφίξει και στη συνέχεια διακοσμήστε το (σημεία 6 και 7).
-1/2 φλιτζάνι είναι 70γρ

Πως θα φτιάξετε Dulce de leche (καραμέλα γάλακτος)

Τοποθετήστε το δοχείο στο πλάι του σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε νερό στην κατσαρόλα μέχρι το νερό να είναι τουλάχιστον δύο ίντσες πάνω από το δοχείο.
Βάλτε το δοχείο σε υψηλή φωτιά και αφήστε το νερό να σιγοβράσει. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για δύο έως τρεις ώρες. Δύο ώρες θα παράγουν ελαφριά καραμέλα και τρεις ώρες θα παράγουν σκοτεινή καραμέλα.
Μην αφήνετε τη γλάστρα μόνη. Ελέγξτε το κάθε τριάντα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι η στάθμη του νερού παραμένει πάνω από το δοχείο. Προσθέστε περισσότερο βραστό νερό εάν είναι απαραίτητο.
Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να αφαιρέσετε το δοχείο από το δοχείο νερού και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα συρμάτινο ράφι για να κρυώσει.
Μην ανοίγετε το δοχείο όταν είναι ζεστό. Αφήστε το δοχείο να κρυώσει εντελώς.
Αυτό το δοχείο καραμέλας θα διατηρηθεί για έως και τρεις μήνες. Μόλις ανοίξετε το κουτί, μπορείτε να αποθηκεύσετε το dulce de leche στο ψυγείο για έως και τρεις εβδομάδες.

 

 

Προηγούμενο άρθροEύκολο κέικ με βερίκοκα….εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή, και πολύ αρωματικό.
Επόμενο άρθροΥπέροχο κέικ μπανάνας με καραμέλα