Τσουρεκάκια Νηστίσιμα

Υλικά Συνταγής

Για το προζύμι:
2 κύβοι νωπής μαγιάς 50 γρ.η 3φακελακια ξηρη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουπα του Νεσκαφε χλιαρό νερό
4 κουτ. σούπας Αλεύρι για Τσουρεκι
Για τη ζύμη:
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμενη
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα αλάτι
1 κουπα σπορέλαιο
1 και 1/4 της κουπας ζάχαρη
1/2 λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1.200 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι

Εκτέλεση

Για το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό (35ºC). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20΄
Για τη Μαγιά:
Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι. Τα δουλεύουμε με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 30΄. Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε. Τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄.

Τα ψήνουμε στους 160ºC για 35΄.Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με λίγο χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ελάχιστο μέλι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βασικός κανόνας: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

ΠΗΓΗ: mariakontzant.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΑυγοκαλάμαρα (δίπλες) Σμύρνης
Επόμενο άρθροΧυλοπίτες με Κοτόπουλο