Τυρόπιτα για αρχάριους

 

Υλικά για 2 πίτες

2 ταψιά 22 εκ.
450 γρ αλεύρι Κούλα
½ κ.σ αλάτι
¼ κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ ξύδι
2 κ.σ λάδι
230 γρ περίπου νερό

Υλικά γέμισης
150 γρ. κατσικίσια φέτα
120 γρ. ανθότυρο
120 γρ. μυζήθρα
Μέσα και επάνω
½ κούπα λάδι
2 κ.γ βούτυρο

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε, 5-10 λεπτά. Σκεπάζουμε την ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί, 20 λεπτά περίπου. Σε ένα μπολ τρίβουμε και ανακατεύουμε όλα τα τυριά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Χωρίζουμε στα 8 την ζύμη και κάνουμε μπαλάκια, σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Χρειάζονται ξεκούραση έτσι η ζύμη θα ανοίξει πιο εύκολα όταν κάνουμε τα φύλλα. Λαδώνουμε με ένα πινέλο τα ταψιά ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, το βάζουμε στο ταψί να προεξέχει λαδώνουμε με το πινέλο να στάζει πάνω στο φύλλο δεν το ακουμπάμε.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε μέσα στο ταψί σουρωτά, λαδώνουμε και βάζουμε τα μισά τυριά. Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο μπαίνει πάλι σουρωτό μέσα, λαδώνουμε βάζουμε λίγο από τα τυριά γύρω-γύρω και το μισό βούτυρο από πάνω όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

Γυρνάμε το φύλλο που προεξέχει και ανοίγουμε το τέταρτο φύλλο, κλείνουμε την πίτα πολύ σουρωτό σαν καπάκι από πάνω λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις 40-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Κάνουμε ακριβώς το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση, μπορείτε να φυλάξετε σε αυτή την φάση την πίτα στην κατάψυξη αφού την καλύψετε πολύ καλά με μεμβράνη.

Μυστικά
Με τα υλικά που σας δίνω θα φτιάξετε 2 πίτες, η εξάσκηση θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.
Την πίτα από την κατάψυξη την ψήνετε χωρίς να την ξεπαγώσετε, σε προθερμασμένο φούρνο.
Μπορείτε να βάλετε όποια τυριά θέλετε, περισσότερα ή λιγότερα, όπως σας αρέσουν.
Αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε πολύ λεπτό φύλλο, ανοίγετε όσο μπορείτε και ανοίξτε στον αέρα με τα χέρια σας, με τις μπουνιές σας.
Όσο πιο συχνά ανοίγετε φύλλο τόσο πιο εύκολο θα σας φαίνεται την επόμενη φορά, πιστέψτε με θα τα καταφέρετε.

Δείτε περισσότερες ωραιες συνταγες στο site elpidas litle corner

Προηγούμενο άρθροΈνας υπέροχος χαλβάς αμυγδάλου.
Επόμενο άρθροΚουρκουμπίνια στον φούρνο!