Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο σπιτικής σφολιάτας γίδινο τυρί, ανθότυρο και κασέρι

Πίτα με χειροποίητο φύλλο σπιτικής σφολιάτας και γέμιση τριών τυριών
Αυτή η τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο σπιτικής σφολιάτας μας ενθουσίασε και σήμερα την ξαναφτιάχνω με κάποιες μικρές αλλαγές αυτή την φορά η ζύμη έμεινε αρκετές ώρες στο ψυγείο και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό χειροποίητο φύλλο σπιτικής σφολιάτας σαν την σφολιάτα του εμπορίου. ως προς τη γέμιση !! δεν έφτιαξα κρεμά τυριών αλλά ακλούθησα την κλασσική παραδοσιακή γεμιση..(αυγα, τυρί και γάλα)

τι θα χρειαστούμε.

560 γρ αλεύρι Τ 55* 
45 γ. καλαμποκέλαιο,
λίγο τσίπουρο ( 1 κ.σ),
αλάτι,
νερό εμφιαλωμένο όχι χλιαρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και νερό κρύο όσο πάρει η ζύμη μέχρι να πλάθεται.
βούτυρο και ελαιόλαδο για τα φύλλα
για τη γέμιση
τυρί γίδινο η κατσικίσιο,
κασέρι (εγώ χρησιμοποίησα κασέρι διβάνι),
ανθότυρο ,
4 αυγά,
περίπου 300 γραμμάρια γάλα..

Πως θα φτιάξουμε τη ζύμη..

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, το τσίπουρο, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά –σιγά το νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Στη συνεχεία ζυμώνουμε με τα χεριά για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη. Δεν χρειάζεται περισσότερο ζύμωμα την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα, εγώ την άφησα 2 ώρες

1. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και πλάθουμε 10 μπαλάκια Ανοίγουμε με τον πλαστή 10 μικρά φύλλα σε μέγεθος πιάτο φρούτου. Σε αυτή τη φάση θα χρησιμοποιήσουμε μια μείξη ελαιολάδου με μαλακωμένο βούτυρο. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε ελαιόλαδο με μαλακωμένο βούτυρο και παίρνουμε τα πέντε μικρά φύλλα. Περνάμε την επιφάνεια του πρώτου ,του δευτέρου του τρίτου και του τέταρτου φύλλου με το μείγμα ελαιόλαδο – βούτυρο και τοποθετούμε το ένα ακριβώς επάνω από το άλλο. Στη συνεχεία τοποθετούμε και το πέμπτο φύλλο πάνω από το τέταρτο χωρίς να περάσουμε την επιφάνεια του με το μείγμα ελαιόλαδο-βούτυρο έτσι σχηματίζουμε ένα πολύφυλλο από 5 φύλλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ακλουθούμε την ιδία διαδικασία και με τα επόμενα 5 μικρά φύλλα. Τώρα έχουμε 2 πολύφυλλα και τα βάζουμε σε ένα δίσκο, τα καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον. .Οσο περισσότερο παραμένει η ζύμη στο ψυγείο τόσο ωραιότερο θα είναι το φύλλο μας

2. Σε αυτή τη φάση θα χρησιμοποιήσουμε μόνο βούτυρο μαλακωμένο, όχι λιωμένο.. σε ένα μπολ τοποθετούμε μια ποσότητα βούτυρο και το αφήνουμε να μαλακώσει.
Με την βοήθεια του πλαστή ανοίγουμε το πρώτο πολύφυλλο σε ένα μεγάλο φύλλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του με μαλακωμένο βούτυρο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις δυο πλευρές του δεξιά και αριστερά ώστε να τέμνονται. Περνάμε την καινούρια επιφάνεια με βούτυρο και στη συνεχεία γυρίζουμε προς τα μέσα την επάνω και την κάτω πλευρά και πάλι περνάμε με βούτυρο την επιφάνεια. Στο τέλος σχηματίζουμε ένα πακέτο και ακλουθούμε την ιδία διαδικασία και με το δεύτερο πολύφυλλο φτιάχνοντας το δεύτερο πακέτο, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες….
Εγώ τα άφησα όλο το βράδυ και έφτιαξα την τυρόπιτα το πρωί…..
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο και το κασέρι χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα των τυριών ρίχνουμε και το γάλα και αναμειγνύουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμενο πιπέρι ..
μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες πιπεριές η αλλαντικά της αρέσκειας μας ανοίγουμε τα φύλλα και στρώνουμε την τυρόπιτα.
Παίρνουμε το πρώτο πακέτο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο .το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση. Την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση και περνάμε την επιφάνεια του φύλλου με λιωμένο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. ψήνουμε στις αντιστάσεις η στον αέρα .στην κάτω σχάρα. στους 200ο

καλή σας επιτυχία..

ΠΗΓΗ: Μαγειρεύοντας με την marianna

Σημείωση: Αλεύρι Τ 55% ή Τ 70% ή Τ 100%: Τα άλευρα κατηγοριοποιούνται και ανάλογα με το βαθμό άλεσης. Πολύ απλά, όταν διαβάζουμε αλεύρι Τ 55%, σημαίνει ότι από 100 κιλά καρπού παράγουμε 55 κιλά αλεύρι· ή, λίγο πιο τεχνικά, ότι από 1 κόκκο σιταριού θα χρησιμοποιήσουμε το 55% του. Όσο μικρότερος ο αριθμός, τόσο λιγότερο το πίτουρο που περιέχει. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός, για παράδειγμα 70%, τόσο αυξάνεται το πίτουρο, για να φτάσουμε στο Τ 100%, που σημαίνει ότι έχουμε αλέσει ολόκληρο τον κόκκο.

Προηγούμενο άρθροΗπειρώτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα
Επόμενο άρθροΚουλουράκια πορτοκαλιού (νηστίσιμα) !