Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Χρησιμοποιώ ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο. 30 εκ

Υλικά

για τα φύλλα:
2 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού. χλιαρό νερό (το ποτήρι νερού που χρησιμοποιώ έχει χωρητικότητα 150 ml).
1 κουτ γλυ αλάτι
6 ποτηρια αλεύρι (δώστε λίγο περισσότερο)

για το γέμισμα:
150 γραμμάρια τεμαχισμένου τυριού
3 χούφτες τριμμένο τυρί
Θα χρειαστώ περισσότερα:
250-300 g λιωμένου βουτύρου ή λάδι

Μέθοδος Παρασκευής:

Σε κατάλληλο δοχείο ρίξτε το νερό, αλάτι και ανακατέψτε. Αρχίζω να προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και να ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι. Σε ένα σημείο πρέπει να ζυμώσω με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και, εάν είναι δυνατόν, να μην είναι πολύ κολλώδης.
Χωρίζω τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη, από τα οποία σχηματίζω μπάλες. Τα τακτοποιώ σε μια λαδωμένη επιφάνεια και τα καλύπτω με πλαστικό περιτύλιγμα για να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Παίρνω μια μπάλα με λαδωμένα χέρια. Το απλώσαμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μου μέχρι να πάρω τη διάμετρο ενός κανονικού πιάτου. Αλείψτε το προκύπτον μικρό φύλλο με επιπλέον λάδι.
Προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο με τη δεύτερη μπάλα – απλώστε, βάλτε το φύλλο πάνω απο το πρώτο, αλείψτε με λάδι… Και ούτω καθεξής μέχρι να συγκεντρώσω ένα σωρό απο 6 φύλλα.

Πολύ προσεκτικά, με τη βοήθεια ενός πλάστη, «ανοίγω» τα 6 φύλλα μαζί. Πιέζω απαλά με τον πλάστη από τη μέση έως τις άκρες για να πάρω μια κρούστα με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερο από το ταψακι μου.
Βάζω το προκύπτων φυλλο στο ταψακι (διαμορφώστε προσεκτικά το κάτω μέρος και τα πλαινα χωρίς να πιέσω.
Έχω επιπλέον περίσσεια ζύμης έξω απο το ταψι). Το πασπαλίζω με τυρί, κίτρινο τυρί και λίγο βούτυρο.

Με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί, σχηματίζω το πάνω φύλλο από τις άλλες 6 μπάλες. Αυτός το φύλλο έχει διάμετρο ίσο με αυτό του ταψιού. Το έβαλα πάνω στην γέμιση.
Δεδομένου ότι είχα ανοιξει την κάτω κρούστα λίγο περισσότερο από το απαραίτητο και προεξέχει πολύ πέρα ​​από το ταψί, έκοψα την περίσσεια ζύμης κατά μήκος του οβάλ. Από αυτό ζυμωσα ένα τριτο φύλλο, προσθέτοντας λίγο αλεύρι Θα το χρησιμοποιήσω αργότερα.
Έτσι, “κλείνω” την πίτα καλύπτοντας το οβάλ του άνω φύλλου με το οβάλ που προεξέχει από το κάτω φύλλο.
Επειδή δεν μου άρεσε η εμφάνιση αποφάσισα λοιπόν να το βελτιώσω πασπαλίζοντας την πίτα με βούτυρο και έβαλα το τριτο φύλλο στην κορυφή.
Έκοψα σε τετράγωνα. Ρίχνω το υπόλοιπο λάδι πάνω του.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Η σχάρα στο φούρνο βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση. Ωστόσο, προσέξτε την πίτα κατά το ψήσιμο.

ΠΗΓΗ: https://kiflichka.com/

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με πράσο στο πήλινο…το πιάτο του χειμώνα
Επόμενο άρθροΚέικ σοκολάτας στο μπλέντερ