Κριθαρότο μανιταριών

Αυτό το κριθαρότο μανιταριών είναι απλά θεϊκό! Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, ενώ το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο και θρεπτικό.

Γιατί να το αγαπήσετε:

  • Πλούσια γεύση: Τα μανιτάρια σοτάρονται μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματά τους, ενώ το κριθαράκι χυλώνει τέλεια.
  • Υγιεινό: Γεμάτο φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αυτό το κριθαρότο είναι ιδανικό για όσους θέλουν ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα.
  • Ευέλικτο: Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι λαχανικά θέλετε, όπως μπρόκολο, πιπεριές ή καρότο.
  • Νηστίσιμο και vegan: Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών αντί για ζωμό κρέατος, και vegan τυρί αν θέλετε.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε ποιοτικά μανιτάρια, όπως πορτομπέλο ή κρεμινι.
  • Σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Μην ξεπλύνετε το κριθαράκι πριν το βράσετε, για να κρατήσει το άμυλο και να χυλώσει.
  • Προσθέστε σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.

Συστατικά

400 γρ. κριθαράκι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών.
400 gr διάφορα ​​μανιτάρια ψιλοκομμένα.
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
½ φλιτζάνι λευκό κρασί.
3-4 κουταλιές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
50 γραμμάρια τριμμένο παρμεζάνα (μπορεί να είναι περισσότερο).
Τριμμένο πιπέρι.

Οδηγίες

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζετε το ζωμό και το κρατάτε ζεστό σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει (3-4 λεπτά).
Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή. Προσθέστε το κριθαράκι και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ενώ ανακατεύετε.
Προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε καλά. Όταν το αλκοόλ εξατμιστεί, προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας από το ζωμό(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κουτάλι).
Συνεχίστε να ανακατεύετε. Όταν ο ζωμός απορροφηθεί, προσθέστε άλλες 2-3 κουταλιές ζωμό και συνεχίστε να ανακατεύετε.
Μετά από 7-8 λεπτά προσθέτοντας ζωμό και ανακατεύοντας θα πρέπει να μπορείτε να δαγκώσετε τον κρυθαράκι, αλλά θα είναι ακόμα δύσκολο (δοκιμάστε το). Προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό σιγά-σιγά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας (άλλα 6-7 λεπτά).

Ρίξτε πιπέρι (δεν χρειάζεστε αλάτι καθώς η παρμεζάνα είναι αρκετά αλμυρή).
Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα (κρτήστε λίγο για από πάνω) με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Ανακατέψτε καλά. Θα πρέπει να έχετε ένα ωραίο ζουμερό και κρεμώδες κριθαρότο τώρα.
Σερβίρετε το κριθαρότο ζεστό.

 

Προηγούμενο άρθροΚαλαμαράκια Γεμιστά…με πεντανόστιμη γέμιση
Επόμενο άρθροΡυζόπιτα Λευκάδας: Μια Γλυκιά Αποκάλυψη