Γλυκό με σφολιάτα κρέμα παντεσπάνι

Προφανώς με σπιτική σφολιατα είναι καλύτερη, για να επιταχύνω χρησιμοποίησα δύο έτοιμες σφολιατες

Υλικά

Κρέμα ζαχαροπλαστικης
6 κρόκοι
150 γρ ζάχαρη
45 γραμμάρια κορν φλαουερ
Βανίλια
750 ml πλήρες γάλα
80 γρ Βουτυρο

Παντεσπανι
Δόσεις για φορμα 26 cm
250 γραμμάρια αυγά (περίπου 5)
175 γρ ζάχαρη
150 γρ αλεύρι 00
50 g κορν φλαουερ
1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας

Σιροπι
150 γρ νερό
150 γρ ζάχαρη
30 ml ρούμι

Εκτέλεση

Φύλλα Σφολιάτας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες.
Ξεδιπλώνουμε από ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε κάθε λαμαρίνα. Τις τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι,
για να μην φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε ταυτόχρονα τις σφολιάτες στον αέρα για περίπου μισή ώρα.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα

Κρέμα Ζαχαροπλαστικης
Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα ζάχαρης , το εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ
και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα.
Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση. Μόλις βράσει, παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα, λίγο από το γάλα και ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.

Αφού πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την κρέμα
ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός συνεχώς, μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ.
Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, η οποία εφάπτεται με την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Παντεσπανι
Αρχικά, βουτυρώνετε και αλευρώνετε την φόρμα (τσερκι) διαμέτρου 24 εκ. που θα χρησιμοποιήσετε (μπορείτε επίσης
να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα αλευριού και ζάχαρης άχνης για να αλευρώσετε τη φόρμα) προθερμάνετε το φούρνο
στους 180 βαθμούς.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλαουερ σε ένα μπολ και προσθέτουμε την επιλεγμένη γεύση.
Στην περίπτωσή μου τους σπόρους της βανίλιας.

Ζυγίζουμε τα αυγά ξεκινώντας και ρυθμίζοντας το βάρος μέχρι να φτάσετε τα 250 γρ.
Ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα που βράζει να ζεσταθεί το μείγμα
σε μπεν μαρί.
Χτυπάμε το μείγμα σε μπεν μαρί μέχρι να φτάσει στους 40° (απαιτείται θερμόμετρο μαγειρέματος).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα με μιξερ (ή σε μίξερ βασης) μέχρι να έχουμε ένα πολύ διογκωμένο και
σφιχτό μείγμα, τουλάχιστον για 1 λεπτό.

Σε αυτό το σημείο ριχνουμε μέσα το στεγνό μείγμα 3/4 φορές, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με
σπάτουλα, όχι με το μίξερ, αλλιώς θα αποσυναρμολογηθεί!
Αδειάζετε τη ζύμη στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί μέχρι τα 3/4 της χωρητικότητας.
Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου στους 180° για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο φούρνο σβηστό με την πόρτα ανοιχτή.
Βγάζετε από το φούρνο σιροπιάζετε ελαφρώς με πινέλο, αφαιρείτε από το ταψί και αφήνετε να κρυώσει σε σχάρα.

Tip: Για να χρησιμοποιήσετε το παντεσπάνι αλλού και να φτιάξετε ένα γεμιστό κέικ, βάλτε το στην κατάψυξη για μισή ώρα:
έτσι στερεοποιείται και το κόψιμο είναι τέλειο.

Συναρμολόγηση
Χτυπάμε την κρεμα με ενα μιξερ να αφρατέψει
Σφολιάτα ψημμένη, κρέμα, παντεσπάνι, κρέμα και σφολιάτα πασπαλίζετε με αχνη ζαχαρη και το βάζετε στο ψυγείο

Καλη Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Sandra Minchella

 

Προηγούμενο άρθροΤάρτα καρύδας και νουτέλα
Επόμενο άρθροΗ πιο εύκολη Πίτα του βοσκού…