Φριτούρες Ζακύνθου

Ξέρετε ότι : Η φιτούρα ή φριτούρα είναι παραδοσιακό έδεσμα της Ζακύνθου, που προσφέρεται στα τοπικά πανηγύρια, κυρίως δε στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου! Οι πάγκοι και τα τηγάνια στήνονται συνήθως έξω από τις εκκλησιές που γιορτάζουν κι εκεί, κομμένο σε σχήματα ρομβοειδές, τηγανίζεται το σιμιγδαλένιο μείγμα.

Γεύση και υφή: Η φιτούρα γοητεύει με την τραγανή υφή της εξωτερικά και την μαλακή,  στο εσωτερικό. Η ζεστή αγκαλιά της κανέλας και η ζάχαρη αγγίζουν τον ουρανίσκο, αφήνοντας μια αξεπέραστη γευστική αίσθηση.

Συνδετικός κρίκος: Η φιτούρα αποτελεί ένα γευστικό σύμβολο που ενώνει τους ανθρώπους. Μοιράζεται σε οικογενειακά τραπέζια, γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις.

Εν κατακλείδι, η φιτούρα ή φριτούρα δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια γευστική εμπειρία, ένα κομμάτι της Ζακυνθινής ψυχής, μια γλυκιά παράδοση που αξίζει να δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
2 λίτρα νερό
Λίγο αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Ζάχαρη
Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προτού αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια για να διαλυθεί στο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και αφού ζεσταθεί το νερό ρίχνουμε λίγο αλάτι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος πολτός ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα ακουμπώντας την στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι.
Όταν πήξει αρκετά σαν μέλι το αδειάζουμε σε τετράγωνο ρηχό ταψάκι να σχηματιστεί ένα στρώμα ύψους 2 – 3 εκατοστών. Το αφήνουμε να κρυώσει ένα ολόκληρο βράδυ σκεπασμένο με πετσέτες. Το κόβουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια, τα βγάζουμε ένα – ένα και τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Απλό, παραδοσιακό που παραπέμπει στο σιμιγδαλένιο χαλβά. Για παραπάνω γεύση μπορείτε να σερβίρετε τα τηγανισμένα κομμάτια του σιμιγδαλιού σε πιατέλα και να τα περιχύσετε με μέλι, αλλά και σιρόπι ροδιού (γρανανδίνη) και κατόπιν να τα πασπαλίσετε με κανέλα.

ΠΗΓΗ: topoikaitropoi.gr

Προηγούμενο άρθροΠαστελάρια μία Χιώτικη υπετροφή
Επόμενο άρθροΚέικ με απλά υλικά αλλά με τέλεια Υφή και Γεύση