Χοιρινό με πράσο και αυγολέμονο με γιαούρτι

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες μεγέθους (προτιμούμε μερίδες χωρίς κοκαλάκια για να μη τα βρίσκουμε στο πιάτο μας)
1 κιλό πράσα
2-3 κλωνιά σέλινο
1 ξερό κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας κρασί (λευκό κατά προτίμηση ή ροζέ)
2 αυγά
2 καλά γεμάτες κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση πλήρες)
χυμό 2 ζουμερών λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια να μαραθεί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας, λίγο αλάτι και τσιγαρίζουμε ελαφρά, να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν πιει τα υγρά που θα κατεβάσει, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να μαγειρεύεται σε μέτρια θερμοκρασία.

Καθαρίζουμε τα πράσα και το σέλινο. Για τα πράσα, βγάζουμε τα εξωτερικά τραχιά φύλλα και κόβουμε τις άκρες. Κόβουμε σε κυλινδρικά κομμάτια το λευκό μέρος και, αφού τα κόψουμε κατά μήκος και τα ανοίξουμε για να πλυθούν καλά, κόβουμε και το πράσινο μέρος σε κομμάτια μήκους 5-6 εκατοστών.
Όταν έχει μαλακώσει το κρέας (σε μισή ώρα περίπου) και αφού στο ενδιάμεσο προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται, προσθέτουμε τα πράσα και το σέλινο σε κομμάτια. Αλατίζουμε πάλι ελαφρά. Αφήνουμε το φαγητό μας να βράζει και να μαγειρευτεί. Πρέπει το κρέας να μαλακώσει και τα πράσα να είναι εντελώς βρασμένα.

Φροντίζουμε να προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται και να μείνει στο τέλος με κάμποσο ζουμάκι, αλλά όχι βέβαια σαν σούπα. Στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε τα αυγά σε μεγαλούτσικο σκεύος πολύ καλά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με αργή ροή, χτυπώντας τα αυγά ταυτόχρονα. Όταν τελειώσουμε με το λεμόνι προσθέτουμε και το γιαούρτι.
Χτυπάμε με το πιρούνι να ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το πιπέρι και αρχίζουμε να ρίχνουμε αργά ζουμί από την κατσαρόλα στο αυγολέμονό μας. Όταν θα έχουμε προσθέσει αρκετό ζουμί, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι, αδειάζουμε κυκλικά το αυγολέμονο και την κουνάμε πέρα-δώθε να πάει παντού.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και, πριν αρχίσει να κοχλάζει, την αποσύρουμε οριστικά. Αφήνουμε να ηρεμήσει 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.

***το μυστικό είναι το γιαούρτι, μην το παραλείψετε

Ευχαριστούμε Eleni Kappou Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με γιαούρτι…στο άψε σβήσε
Επόμενο άρθροPizza όπως την θέλετε… margarita ή bacon πιπεριά.