Χοιρινό με Πράσσο

Υλικά

Για 4-6 μερίδες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ κιλό Χοιρινό, κατά προτίμηση ώμο ή λαιμού, κομμένο σε τεμάχια μεγέθους κατσαρόλας
Αλάτι και πιπέρι 
750 γρ. Πράσα, κομμένα και χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί ξυνόμαυρο, ή άλλο ξηρό λευκό ελληνικό κρασί
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες, με χυμό, (προαιρετικά)
Νερό
3 κρόκους αυγού
Χυμός 1-2 λεμονιών, για την γεύση

Εκτέλεση

1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, μεγάλη κατσαρόλα πάνω από υψηλή φωτιά και σωτάρετε το κρέας. Ακολουθήστε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα πράσα και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίξτε το κρασί. Μόλις βράσει, προσθέστε τις ντομάτες, αν χρησιμοποιείτε. Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε τα περιεχόμενα της καταρόλας περίπου τα δύο τρίτα. Σκεπάστε και σηκώστε τη φωτιά πιο υψηλά και φέρετε σε βρασμό. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε  μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό, περίπου 2 ώρες.

2. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών και το μισό χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Πάρτε μια κουταλιά απο τους χυμούς της καταρόλας, προσέξτε να μην πάρει οποιαδήποτε στερεά, και πολύ αργά ρίξτε το υγρό στο μείγμα αυγών, χτυπώντας έντονα. Επαναλάβετε με μια δεύτερη κουταλιά. Αφαιρέστε το κρέας από τη φωτιά και ρίξτε το μείγμα αυγολέμονου. Κουνήστε την κατσαρόλα εμπρός και πίσω για να διανείμετε ομοιόμορφα το μείγμα του αυγολέμονου. Ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι ή  το λεμονι και καλό Σερβίρισμα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΞεροτήγανα (Ικαριώτικη Χριστουγεννιάτικη Συνταγή)
Επόμενο άρθροΝαπολιτάνικα λουκουμαδάκια (Struffoli di Mamma)