Χτυπητή

Η χτυπητή με την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση της, είναι ίσως ο πιο δημοφιλής μεζές στη
Βόρεια Ελλάδα και δεν λείπει από καμιά ταβέρνα.

Για 1 φλιτζάνι
250 γρ. φέτα
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτρια πράσινη πιπεριά φλάσκα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 μικρή αποξηραμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά τουρσί, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
2 κ.γ. ξερή ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρέσκο χυμό από ½ λεμόνι
Μαύρη ελιά για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο μπολ, λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλα-
δο, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τη ρίγανη και πιπέρι. Χτυπάμε και λιώνουμε το μείγμα για 10
λεπτά περίπου (λιγότερο εάν χρησιμοποιούμε μούλτι), ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού
κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει η φέτα απαλή και κρεμώδης.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρουμε τη
χτυπητή. Γαρνίρουμε με την ελιά στο κέντρο. Σερβίρεται κρύα.
Αυτός ο πικάντικος μεζές είναι κλασικό συνοδευτικό για το τσίπουρο.

Προηγούμενο άρθροΚοπανιά Σαντορίνης
Επόμενο άρθροΖυμαρικά φούρνου με τυρί cottage….πεντανόστιμο