Ψωμί “Πολυτέλειας”

Αυτό το ψωμάκι δεν είναι απλά ένα ψωμάκι – είναι μια εμπειρία! Φτιαγμένο με τα καλύτερα υλικά και με πολλή αγάπη, αυτό το ψωμάκι θα σας αφήσει άφωνους. Η τραγανή κρούστα του δίνει μια υπέροχη υφή, ενώ το αφράτο εσωτερικό του λιώνει στο στόμα σας.

Είναι ιδανικό για οποιαδήποτε περίσταση, από ένα γρήγορο πρωινό μέχρι ένα επίσημο δείπνο. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με τα αγαπημένα σας toppings, όπως βούτυρο, τυρί, μαρμελάδα ή μέλι.

Εάν ψάχνετε για ένα ψωμάκι που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας, αυτό είναι το τέλειο ψωμάκι για εσάς!

Υλικά

200 ml κρύο γάλα
200 ml βραστό νερό
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 σφηνοποτηρο ελαιόλαδο
620 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
(Εγώ βάζω 400 γραμμάρια σκληρό αλεύρι για τσουρέκι και 220 γραμμάρια φαρίνα η για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό χτυπημένο για το αλειμμα (αραιωμένο με λίγο νερό)
Σουσάμι

Εκτέλεση

Στο μπωλ που θα ζυμωσουμε βάζουμε την ζάχαρη το βραστό νερό και το κρύο γάλα , Το νερό πρέπει να είναι βραστό και το γάλα κρύο,έτσι θα πετύχουμε την σωστή θερμοκρασία για να μην “κάψουμε” την μαγιά..προσθέτουμε την μαγιά, ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί η μαγιά στο μείγμα μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να αφρισει το μείγμα.. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι χτυπώντας στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και ελαστική περίπου 5 λεπτά..σκεπάζουμε με μεμβράνη και το ξανά βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.Περιπου 20-30 λεπτα..Ξεφουσκωνουμε την ζύμη με την γροθιά μας…Χωρίζουμε σε ισοβαρη κομμάτια , πλάθουμε όπως επιθυμούμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν 10-15 λεπτά, αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους

γιατί θα φουσκώσουν και πριν μπουν στον φούρνο και όση ώρα ψήνονται,πασαλειβουμε με το αυγό και πασπαλιζουμε με σουσάμι..

 

Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στο αεροθερμο μέχρι να πάρει χρώμα από πανω..Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε σε μια σχαρα η κάπου να κρυώσουν..Αν τα αφήσουμε στο ταψί θα πανιασουν.

 

Διευκρινίσεις-Συμβουλες
‌Προτιμώ φρέσκο γάλα αλλά και με αραιωμένο εβαπορε γίνεται.Η αραίωση πρέπει να γίνει με κρύο νερό.
‌Σαν ζεστό μέρος εγώ χρησιμοποιώ τον φούρνο στους 30 βαθμούς.
‌Δεν έχω κάνει ποτέ το ζυμωμα στο χέρι οπότε δεν γνωρίζω αν θα πετύχει να γίνει ελαστική η ζύμη και πόση ώρα θέλει.
‌ΠΡΟΣΟΧΗ το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος γιατί υπάρχει πιθανότητα να εξουδετερώσει την μαγιά και να μην φούσκωσει η ζύμη μας..

‌Οι αναλογίες είναι ακριβώς όπως πρέπει..Δεν θα χρειαστεί ούτε άλλο νερό ούτε άλλο αλεύρι.Αν η ζύμη κολλάει χτυπήστε 2-3 λεπτά ακόμα.
‌Οσο πιο πολύ χτυπηθεί στο ζυμωμα τόσο πιο αφράτο θα βγει.Με το χτύπημα σπάει η γλουτένη από το αλευρι και κάνει το ψωμί αφράτο.
‌Η ζύμη θα βγει περίπου 1050-1100 γραμμάρια.
‌Επειδη εγώ προτιμώ μαργαρίτα φτιάχνω 7 “μπαλάκια” των 150 γραμμαρίων.Μπορουμε να τα κάνουμε και μπαγκέτες για σάντουιτς των 5 των 210 γραμμαρίων ή 3 φρατζολακια των 350 γραμμαρίων.
‌Τα χρησιμοποιώ και σαν ψωμακια για burger.
‌Αν σας δυσκολέψει στο πλασιμο λαδωστε ελαφρά τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο η μαργαρίνη (βιταμ).
‌Τα έχω φτιάξει και με φέτα και με ελιά..Απλά ενσωματώνουμε στην ζύμη.
‌Αν τα θέλουμε γεμιστά τότε ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια η με πλάστη και κλείνουμε προσεχτικά με το κλείσιμο να είναι από την κάτω μεριά. Η γέμιση να είναι κρύα για να μην λασπωσει το ψωμάκι μας.
‌Αν δεν έχουμε λαδόκολλα απλά πασπαλιζουμε με μπόλικο αλεύρι την επιφάνεια του ταψιού..ΟΧΙ λάδι γιατί θα πικρίσει..
‌Οταν κρυώσουν πολύ πολύ καλά, αν θέλουμε τα βάζουμε κλεισμένα αεροστεγώς στην κατάψυξη και έχουμε πάντα φρέσκο ψωμάκι.

Stayroyla MpalliΟι Προκομμένες/οι – Συνταγές

Προηγούμενο άρθροΕύκολη Σπαγγέτι Carbonara
Επόμενο άρθροΜανιταρόπιτα στο άψε σβήσε