Ψωμί μαργαρίτα 

Η Συνταγή είναι του

Εντυπωσιάστηκα από την επαγγελματική συνταγή για Ψωμί Μαργαρίτα! Η λεπτομερής περιγραφή και οι χρήσιμες συμβουλές καθιστούν τη διαδικασία εύκολη και διασκεδαστική, ακόμα και για αρχάριους αρτοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα ονειρικό ψωμί: αφράτο, με υπέροχη υφή και γεμάτη γεύση.

Ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα με τα εξής:

  • Την πλούσια γεύση: Η χρήση μελιού και χυμού πορτοκάλι προσδίδει στο ψωμί μια μοναδική γλυκιά και φρουτώδη νότα που το κάνει ξεχωριστό.
  • Την αφράτη υφή: Η σωστή ζύμωση και η επιμονή στην ανάπαυση της ζύμης εξασφαλίζουν ένα ψωμί απαλό και γεμάτο αέρα.

  • Την ευελιξία: Η συνταγή προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες γεύσεις και σχήματα, προσφέροντας ατελείωτες επιλογές για δημιουργία.

Να δοκιμάσετε σύντομα αυτή τη συνταγή και το προτείνω με θέρμη σε όλους όσους αναζητούν μια εύγευστη και απολαυστική εμπειρία ψησίματος ψωμιού.

Υλικά

250 Αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου:
200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής:
260 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου η ζεστό 30 με 40 βαθμούς
15 gr ζάχαρη 1κ/σ
8 gr ξερή μάγια στιγμιαία
7 gr αλάτι 1κ/γ
25 ml σπορέλαιο
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Λίγο νερό με ζάχαρη για το ράντισμα

Εκτέλεση

Μείγμα 1
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα άλευρα μαζί με το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Μείγμα 2
Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το νερό το σπορέλαιο την ζάχαρη μαζί και την μαγιά και με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να φουσκώσει και να βγάλει αφρό και φουσκάλες.
Κάνουμε στο μείγμα 1 μια μικρή λακκούβα και εκεί μέσα ρίχνουμε το μείγμα 2 και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά για να αρχίσει και να ενυδατώνετε το άλευρο μόλις μας δυσκολέψει το ανακάτεμα με την ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη η οποία θα κολλά ελαφρώς στα δάκτυλα μας.
Βγάζουμε την ζύμη στον μπάγκο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για ακριβώς 5 λεπτά σχηματίζουμε μια μπάλα βάζουμε στο μπολ λίγο ελαιόλαδο στον πάτο αμέσως βάζουμε μέσα την ζύμη και σκεπάζουμε πολύ καλά και την ξεκουράζουμε τουλάχιστον για 1 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Μόλις περάσει το χρονικό όριο της ξεκούρασης βγάζουμε την ζύμη στον μπάγκο ζυμώνουμε για λίγο ξανά και ζυγίζουμε την ζύμη με μια ζυγαριά ακριβείας ανάλογα το βάρος σε γραμμάρια κόβουμε 7 κομμάτια ίδιας ζύμης και του ιδίου βάρους αν δεν έχετε ζυγαριά κόβετε σε 7 ίδια μεγέθους κομμάτια ζύμης και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο στην άκρη για 15 λεπτά.
Παίρνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό 26 cm τοποθετούμε μέσα μια λαδόκολλα και αρχίζουμε να πλάθουμε τις ζύμες σε μικρά μπαλάκια με τα δάκτυλα μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις τοποθετούμε το πρώτο στην μέση και τα υπόλοιπα περιμετρικά γύρω γύρω 1 στην μέση και 6 γύρω γύρω περιμετρικά.

Μόλις τελειώσουμε με τις ζύμες και τις έχουμε τοποθετήσει στο ταψί σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους θέλουν περίπου 1 με 1,30 μιάμιση ώρα.
Μόλις οι ζύμες διπλασιάσουν τον όγκο τους τότε τις ψεκάζουμε με αρκετό ζαχαρένιο νερό αυτό το κάνουμε για να αποκτήσουν και να έχουν πολύ υγρασία κατά το ψήσιμο αλλά και για να κολλήσει πολύ εύκολα το σουσάμι που θα ρίξουμε από πάνω.

Τοποθετούμε το ταψί στην πρώτη σκάλα της σχάρας του φούρνου από κάτω προς τα πάνω σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά στις αντιστάσεις στο πάνω κάτω στους 180 με 190 βαθμούς μέχρι τα ζυμαράκια να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρυσαφένιο χρώμα.

ΠΗΓΗ: chefalexios

Προηγούμενο άρθροΟ πιο κλασικός κορμός…αλλά ο πιο ωραίος
Επόμενο άρθροΜπαμπάδες-Σαβαρέν…το γλυκό που πλημμυρίζει το στόμα γλύκα