1. Δείτε τι έχετε πρώτα σπίτι σας

Πριν κάνετε οτιδήποτε, δείτε όσων έχετε ήδη στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει τα χόρτα και τα μπαχαρικά, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται με φειδώ σε συνταγές και κοστίζουν αρκετά. Δεν υπάρχει σίγουρα η ανάγκη να αγοράσετε πράγματα που έχετε ήδη και αυτό μόνο μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα

2.Κάντε μια λίστα αγορών

Shopping list Αν γνωρίζετε ακριβώς τι ψάχνετε (αφού δείτε τι έχετε στο σπίτι), θα έχετε λιγότερη πιθανότητα να αγοράσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε. Η δημιουργία μιας λίστας και η προσκόλλησή σε αυτή σάς επιτρέπει να παραμείνετε εντός ενός προϋπολογισμού.

3.Μην πάτε για ψώνια με άδειο στομάχι

Αγορές με άδειο στομάχι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι “η πείνα είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τις γενικές έννοιες και τις συμπεριφορικές γνώσεις που σχετίζονται με την απόκτηση”, σύμφωνα με το Huffington Post, που σημαίνει ότι η πείνα κάνει πιο πιθανό να αγοράσετε ακόμη και μη φαγητά. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το στομάχι σας δεν γκρινιάζει ενώ ψωνίζετε είναι να έχετε φάει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.
Raw steakΜην παίρνετε ακριβά κομμάτια κρέατος, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ένα γευστικό γεύμα χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο δαπανηρά κρέατα,  όπως χοιρινές μπριζόλες κοτόπουλο κλπ.

5.Αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι ήδη κομμένα

Vegetable sticksΤα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι δελεαστικά όταν είναι ήδη κομμένα από άλλους για σας, αλλά συχνά κοστίζουν περισσότερα χρήματα από ό, τι ολόκληρα και συχνά δεν μένουν φρέσκα για πολύ καιρό. Αποφύγετε τα προ-κομμένα και αγοράστε ολόκληρα φρούτα ή λαχανικά αντ ‘αυτού. Μπορεί να χρειαστούν μερικά επιπλέον λεπτά από το χρόνο σας, αλλά το πορτοφόλι σας θα σας ευχαριστήσει.

 

Advertisement

6.Αγοράστε μία κατσαρόλα μαγειρέματος (Instant Pot)

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δαπανηρό το να αγοράσετε ένα τέτοιο σκευος κάνεις όμως μεγάλη  εξοικονόμησης χρημάτων. Για περίπου € 100, αυτό κάνει τη δουλειά πολλών δαπανηρών συσκευών-που χρησιμεύουν όπως μια ηλεκτρική χύτρα υψηλής πίεσης, βραστήρα μαγειρέματος, κουζίνα κ.α. Όχι μόνο το Instant Pot σας εξοικονομεί χρήματα μακροπρόθεσμα, αλλά επίσης απελευθερώνει άφθονο πολυπόθητο χώρο στην κουζίνα σας

7.Ψάξτε Προσφορές

Sale signs

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, η αγορά προσφορών είναι ένας βασικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα. Σε πολλά σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, ξεκινούν νέες εβδομαδιαίες προσφορές. Παρακολουθήστε όλες τις προφορές  χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα ή την πινακίδα στο κατάστημα που ψωνίζετε. Εάν είστε πραγματικά οικονόμοι, θα μπορούσατε ακόμη και να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε τον κατάλογο αγορών σας γύρω από τις προσφορές κάθε εβδομάδας.

8.Προετοιμαστε τα γεύματα

Όπως η προετοιμασία μιας λίστας αγορών, και η προετοιμασία γεύματος είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να αποτρέψετε περιττές δαπάνες. Για παράδειγμα, εάν σχεδιάζετε και προετοιμάζετε τα γεύματα εργασίας σας για κάθε ημέρα της εβδομάδας νωρίτερα, είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσετε με τους συναδέλφους σας και να ξοδέψετε χρήματα σε ένα από αυτά τα μοντέρνα φαστ φουντ

9.Δείτε την ημερομηνία λήξης

Κατά την αγορά,  εξετάσετε τις ημερομηνίες λήξης για τα είδη διατροφής. Αν και αυτό πρέπει να το κάνετε  ανεξάρτητα από το αν προσπαθείτε ή όχι να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους με περιορισμένο προϋπολογισμό, επειδή τα σούπερ μάρκετ καμιά φορά προσφέρουν απότομες εκπτώσεις στα τρόφιμα κοντά στην ημερομηνία λήξης που θα διαφορετικά πρέπει να πεταχτούν. Στο εξωτερικό υπαρχει εφαρμογή που δείχνει τέτοια προϊόντα ίσως έρθει και ελλάδα

bulk

Μια άλλη προφανής αλλά χρήσιμη συμβουλή είναι να αγοράσετε χύμα (όπως τα ρεβύθια, φασολιών τις φακές τα καρύδια κ.α) είναι συχνά φθηνότερα από τα αντίστοιχα σε πακέτα. Επί πλέον έχετε τον έλεγχο του πόσο που αγοράζετε για ένα συγκεκριμένο υλικό, μειώνοντας τις πιθανότητες να το πετάξετε (σπατάλη χρημάτων).

11.Αγοράστε μεγάλα κομμάτια τυρί

Παρόμοια με την αγορά χύμα, η αγορά κομματιών  τυριού σε αντίθεση με τα προσυσκευασμένα είναι επίσης μια σταθερή εξοικονόμησης χρημάτων, καθώς τα προσυσκευασμένα προϊόντα τείνουν να είναι πιο ακριβά.
Και ενώ ένα μεγάλο κομμάτι τυριού μπορεί να φοβίσει μερικούς που δεν πιστεύουν ότι μπορούν να το τελειώσουν, να έχετε κατά νου ότι αν αποθηκευτεί σωστά, το τυρί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες.

12.Προτιμήστε τις ετικέτες του Super Market

Woman shopping

Αρκετά σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων υψηλών προδιαγραφών έχουν τις δικές τους προσωπικές μάρκες, οι οποίες, όπως τα γενόσημα φάρμακα, είναι λιγότερο ακριβά από το “πραγματικό” υλικό.

Advertisement
using cardΠολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν επίσης δικές τους κάρτες έκπτωσης, οι οποίες συχνά επιβραβεύουν την πίστη των καταναλωτών και κάνουν εκπτωσεις στα μέλη για ορισμένα προϊόντα ή σε όλο το λογαριασμό με την συλλογή πόντων ή κουπονιών. .

14.Ψωνίστε αργά το απόγευμα

Το Πιστεύετε το ή όχι, η ώρα της ημέρας που επιλέγετε να πάτε στο σούπερ μάρκετ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό σας. Η επίσκεψη στο κατάστημα αργά το απόγευμα, για παράδειγμα, μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

15.Βάλτε λεμόνια στο φαγητό

Lemons

Όταν έρχεται η ώρα να μαγειρέψετε το φαγητό σας, χρησιμοποιήστε τα λεμόνια όποτε μπορείτε. Η πηκτίνη, η οποία βρίσκεται στο φλοιό και τον πολτό των εσπεριδοειδών όπως τα λεμόνια, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πληρέστεροι όταν τρώγανε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, οι άνθρωποι που έτρωγαν μόλις 5 γραμμάρια πηκτίνης εμφάνισαν περισσότερη κορεσμό, οπότε εάν βάζετε λεμόνια στο γεύμα σας, είναι λιγότερο πιθανό να  χάσετε χρήματα με σνακ αργότερα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα λεμόνια μπορούν επίσης να περιορίσουν την πείνα ενεργώντας ως κατασταλτικά της όρεξης.

Όταν κάνετε τη λίστα αγορών σας για την εβδομάδα, λάβετε υπόψη τι φρούτα και λαχανικά είναι στην εποχή τους. Εκτός από τη διασφάλιση της φρεσκάδας, η αγορά και το μαγείρεμα με προϊόντα που είναι στην εποχή τους , θα σας εξοικονομήσουν χρήματα, επειδή τα αγαθά κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα οποία μπορεί να προέρχονται από τοπικά προϊόντα, κοστίζουν λιγότερο από τα τρόφιμα που πρέπει να εισάγονται από άλλες χώρες.

17.Μάθε τον καλύτερο τρόπο για να αποθηκεύσετε τα τροφιμα


 Ενώ οι κανόνες ποικίλλουν από είδος σε είδος, γενικά, θα πρέπει να θέσετε πράγματα που τείνουν να σαπίσουν σε ένα συρτάρι με ρύθμιση χαμηλής υγρασίας. Αυτό περιλαμβάνει τα φρούτα και τα λαχανικά που εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου, όπως τα μήλα και τα αχλάδια. Τα πράγματα που μαραίνονται , όπως τα φυλλώδη χόρτα και τα βότανα, θα πρέπει να μεταφέρονται στο συρτάρι υψηλής υγρασίας επειδή η υγρασία κρατά τα πράσινα πιο φρέσκα  για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους .

healthy plate overheadΌχι μόνο ο έλεγχος μερίδας θα σας βοηθήσει να μείνετε σε φόρμα, αλλά θα σας εξοικονομήσει επίσης χρήματα. Όταν κατανέμετε το φαγητό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ισορροπημένο πιάτο που διαθέτει το μισό λαχανικό και ένα τέταρτο κάθε μία από πρωτεΐνη και σιτηρά.

19.Αγκαλιάστε τα αυγά

carton eggs

Τα αυγά είναι φτηνά και δεν είναι ποτέ εκτός εποχής, επομένως μπορείτε να τα φάτε αρκετές φορές την εβδομάδα. Εκτός από πηγή μιας μεγάλης ποικιλίας βιταμινών και ανόργανων συστατικών, τα αυγά είναι ο απόλυτος γιατρός της πείνας. Πλούσιοι σε μυϊκή πρωτεΐνη και σε υγιή λιπαρά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυγά το πρωί θα καταναλώνουν λιγότερο φαγητό για το υπόλοιπο της ημέρας. Με άλλα λόγια, η έναρξη της ημέρας με ένα αυγό είναι ευεργετική τόσο για το πορτοφόλι σας όσο και για τη μέσης σας, επειδή σημαίνει λιγότερο περιττό σνακ και κακά λιπαρά

20.Κάνε μία σούπα

Εάν σας περισεύουν λαχανικά διάφορα να κάνετε μια μεγάλη ωραία σούπα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τρώτε υγιεινά και να εξοικονομήσετε χρήματα, ειδικά αν έχετε κάποια λαχανικά που απέχουν μόνο λίγες ημέρες από τη λήξη τους ή χαλάνε. Η σούπα θα εξασφαλίσει ότι τα λαχανικά δεν θα πανε στα σκουπίδια, και θα είναι νόστιμη και θρεπτική!

 


Το ψήσιμο κοτόπουλου είναι πραγματικά γρήγορο και εύκολο να γίνει και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ταΐσετε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Οτι περισσεύει μπορεί να κρατηθεί για λίγες μέρες και αν θέλετε μπορείτε πάντα να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε κάποια νόστιμη σαλάτα κοτόπουλου – τέλεια για ένα γεύμα. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τα κόκκαλα κοτόπουλου για να φτιάξετε το δικό σας ζωμό, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική βάση για τη σούπα που συζητήθηκε παραπάνω.

22.Βάλε τον δικό σου κήπο
Vegetables

Εάν έχετε το χώρο και το χρόνο, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά. Εκτός από την ύπαρξη φρέσκιας, υγιεινής παραγωγής, η κηπουρική βοηθάει στην καταπολέμηση της μοναξιάς, σας κρατά ενεργό και βελτιώνει ακόμα και τη διάθεσή σας. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2011 από τις Κάτω Χώρες που αναφέρεται από το CNN πρότεινε ότι η κηπουρική μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος ακόμα καλύτερα από άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες αναψυχής, οδηγώντας σε συνολικά καλύτερες διαθέσεις. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε έναν πλήρη κήπο, τότε ξεκινήστε με ένα μικρό φυτό βασιλικού ή θυμαριού. Αντί να σπαταλάτε χρήματα σε αυτά τα βότανα στο κατάστημα παντοπωλείων, σύντομα θα είστε σε θέση να τα προμηθεύσετε από το σπίτι σας.

Advertisement

 

Δείτε Επίσης

Advertisement