Γίνεται πολύ εύκολα και γίνεται ένα ελαφρύ γλυκό από μόνο του ή σερβίρεται πάνω από παγωτό, με στραγγιστό γιαούρτι, πάνω από κρέπες ή τηγανίτες ή πάνω σε κρέμες ή άλλα γλυκά.

Κομπόστα Ροδάκινο

ΥΛΙΚΑ:

2,5 κιλά ροδάκινα (ή 2 κιλά ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι)
1,5 κιλό ζάχαρη
5 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλας
5 – 6 γαρύφαλλα
Φλούδα λεμονιού
¼ κούπας χυμό ροδάκινο
4 κουταλιές (1/4 κούπας) χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα ροδάκινα.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ροδάκινα.
Τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια άλλη κατσαρόλα με το νερό, τα μπαχαρικά, τη φλούδα λεμονιού, καθώς και το χυμό που περίσσεψε και τα ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε το συρόπι για 20 λεπτά ή μέχρι το φτάσει τους 103 οC.
Προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.
Τα ξαφρίζουμε.
Με μια κουτάλα βγάζουμε τα ροδάκινα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και ξαναρίχνουμε όσο συρόπι βγάλουν στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει βράση και πάλι σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι ή να φθάσει τους 105° C.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Βάζουμε τα μαγειρεμένα ροδάκινα σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και ρίχνουμε συρόπι να τα καλύψει.
Η κομπόστα ταιριάζει εξαιρετικά με παγωτό, σαντιγύ ή γιαούρτι στραγγιστό ή
με κρέπες, βάφλες, ή όπως αλλιώς σας αρέσει!.

Κομποστα Ροδάκινο

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑγκινάρες αλά Πολίτα
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια με πατάτα…Πεντανόστιμοι