Υλικά (6 μερίδες)

  1. 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  3. 2 αυγά
  4. 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  5. 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  6. 1 κ.σ. μαντζουράνα ή ρίγανη τριμμένη
  7. 500 γρ. πατάτες
  8. 50 γρ. χυμός λεμονιού
  9. 1,5-2 λίτρο νερό
  10. 1 κύβος λαχανικών
  11. 50 γρ. κορν φλάουρ
  12. αλάτι, πιπέρι
  13. 50 γρ. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το σωτάρισμα του κρεμμυδιού)
  14. 1 κούπα αλεύρι για να τα αλευρώσουμε
  15. 120 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  16. Εκτέλεση
  17. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σ’ένα αντικολλητικό τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο, μόνο μέχρι να μαραθεί.
    Σε μια λεκάνη, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το ελαιόλαδο, τα ασπράδια των αυγών, (τους κρόκους τους κρατάμε) τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, και το κρεμμύδι βέβαια, μαζί με το λαδάκι του. Ζυμώνουμε καλά.
    (Δεν κάνουμε έκπτωση στα μυρωδικά, χρειάζονται όλα. Με το βράσιμο, γίνονται ένα με τα γιουβαρλάκια, και δεν ανιχνεύονται από τα παιδιά.)
    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το νερό να βράσει με τις πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια και με τον κύβο λαχανικών. Δεν θα τις αφήσουμε να βράσουν πολύ, μόνο μέχρι να πλάσουμε τα γιουβαρλάκια.
    Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε.
    Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο να περιμένουν.
    Τοποθετούμε πάνω στην τρυπητή κουτάλα όσα γιουβαρλάκια χωράνε, και τα βυθίζουμε προσεκτικά στο νερό που βράζει. Συνεχίζουμε μέχρι να τα βάλουμε όλα. Στο τέλος, βάζουμε και τις πατάτες από πάνω.
    Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά. Στην χύτρα, χρειάστηκε μισή ώρα, στο 1 της χύτρας και με το μάτι της κουζίνας στο ελάχιστο.
    Θυσιάζουμε ένα γιουβαρλάκι κόβοντάς το στην μέση, και βεβαιωνόμαστε ότι έχουν βράσει όλα, ρύζι και κιμάς. Δεν κλείνουμε το μάτι.
    Σε ένα μπωλ χτυπάμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού, και το κορν φλάουρ, ν’ ασπρίσουν.
    Με μια κουτάλα, παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπωλ με τ’ αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς, και επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το μπωλ.
    Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μόνο κουνώντας την. Δεν βάζουμε μέσα τίποτα, καμία κουτάλα. Την κουνάμε συνέχεια, μέχρι να πάρει μια βράση και να πήξει.
    Έτοιμο! Καλή όρεξη!
  1.  

Προηγούμενο άρθροΤσουκνιδόπιτα από το χωριό μου
Επόμενο άρθροΜπισκότα με ταχίνι και μέλι